Raţă pe varză

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Raţa (sau bobocul de raţă pe varză) este un preparat elegant al bucătăriei boiereşti româneşti. Cu elementele alsaciene, de graniţă franco-germană, îmbinând pasiunea pentru carnea de raţă a francezilor şi cea pentru varză a germanilor, raţa pe varză rămâne o reţetă etalon românească.

Preparată tradiţional dintr-un boboc de raţă – unul per porţie – sau din pulpele păsării, cu varză murată sau varză dulce fiartă înăbuşit în vin cu mirodenii, această reţetă va aduce glorie meselor dumneavoastră.

Porţii: 4

Timp de preparare: 3 ore

Raţă pe varză

Ingrediente:

Preparare:

  1. Decupaţi raţa în felul următor: desfaceţi pulpele şi pieptul. Tăiaţi pieptul în două, pe lungime.
  2. Îndepărtaţi excesul de piele cu grăsime şi tăiaţi-l în pătrăţele.
  3. Curăţaţi ceapa şi morcovul.
  4. Puneţi la fiert într-un litru de apă şi 500 ml de vin aripile de raţă şi spatele.
  5. Adăugaţi în oală cuişoarele, morcovul şi 1 ceapă.
  6. Fierbeţi la foc mic, acoperit, 80 de minute.
  7. Încingeţi focul la 180 de grade Celsius.
  8. Curăţaţi varza de frunzele exterioare şi răzuiţi-o din cuţit sau prin răzătoare.
  9. Procedaţi la fel cu cea de a doua ceapă şi ardeiul.
  10. Tăiaţi costiţa afumată cubuleţe.
  11. Rumeniţi, într-o tigaie, pătrăţelele din piele de raţă, pentru a extrage grăsimea.
  12. Rumeniţi pulpele de raţă şi pieptul cu pielea în jos într-o cratiţă din fontă în puţină grăsime de raţă.
  13. Scoateţi carnea şi puneţi-o deoparte.
  14. Adăugaţi, în grăsimea din cratiţă, costiţa, ceapa şi ardeiul gras şi rumeniţi-le uşor.
  15. Adăgaţi treptat, pe măsură ce se înmoaie, varza.
  16. Adăugaţi puţină sare, cimbrul, foile de dafin, enibaharul, coriandrul, chimenul şi puţin piper.
  17. Amestecaţi varza, adăugaţi 500 ml supă şi 500 ml de vin.
  18. Adăugaţi bucăţile de carne peste varză.
  19. Introduceţi cratiţa acoperită la cuptor pentru 100 de minute.

Carnea se serveşte fierbinte, montată direct peste varză.


_______________________________________________

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Din aceeaşi oală

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

11 Responses to “Raţă pe varză”

  1. Amalia G.

    foarte buna reteta! si pozele! eu o fac cu jumate cantitate varza dulce, jumate varza acra

    Reply
  2. catalin

    ce faci cu restul grasimii in cazul in care rata este crescuta la tara si are foarte multa grasime?

    Reply
  3. catalin

    se poate pastra la rece pur si simplu asa cum este sau o pun tigaie si-o topesc?

    Reply
    • cevabun

      e recomandabil să o prăjeşti, lent, la foc mic, pentru a extrage la maxim untura. poţi prăji şi conserva/păstra în ea carnea de raţă (în special pulpele). prăjeşti carnea în untura de raţă, pui carnea intr-un borcan şi torni untura peste ea până o acoperă. o laşi să se răcească şi o păstrezi. acoperită, la rece. e ceea ce numesc francezii confit de canard. poţi prăji şi altă carne în ea, pentru a o aroma-
      sau păstrezi untura pur şi simplu, la fel ca pe cea de porc.

      Reply
  4. catalin

    multumesc pentru knowledge

    Reply
  5. mirela

    buna ziua ,cum se foloseste carnea fiarta 80 minute

    Reply
  6. Tiponut Sanda

    Este delicios! Am mai gatit aceasta reteta si mi-am cucerit musafirii.
    Acum, de Sf. Andrei am sa mai sacrific doua rate, si apoi… vom savura in familie o mancare romaneasca – regala.

    Reply
  7. cornelia

    desi comentariile sunt vechi, eu abia acum am citit reteta, ieri am cumparat o rata si as vrea s-o gatesc azi, cu varza, mi s-a parut cea mai buna reteta, dar nu stiu ce fac cu cele fierte, le adaug in varza sau fac ciorbita? Multumesc.

    Reply

Leave a Reply