cartofii cu usturoi la cuptor sunt una dintre acele garnituri care se pretează la o inepuizabilă asociere. Simplu şi uşor de gătit, aceşti cartofi se pot rumeni, după gust, în ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, unt, untură de porc, de raţă sau gâscă.  Îi puteţi găti aşadar de post, doar cu ulei, sau decadent, în grăsime de raţă sau gâscă.

Porţii: 4

Timp de preparare: 50 de minute

Ingrediente:

  • 1,2 kilograme de cartofi (nesfărâmicioşi)
  • 5 căţei de usturoi
  • 3 linguri de ulei sau 2 de unt, untură (porc, raţă, gâscă. etc.)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 190 de grade Celsius (foc mediu spre mare).
  2. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în bucăţi mari, pe lungime, sau în rondele groase. Dacă sunt cartofi noi îi puteţi lăsa necurăţaţi.
  3. Amestecaţi cartofii cu grăsimea (ulei, unt, untură) într-o tavă.
  4. Presăraţi cu sare şi piper.
  5. Adăugaţi căţeii de usturoi, necurăţaţi, în tavă.
  6. Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi introduceţi-o la cuptor pentru 30 de minute.
  7. După 30 de minute, îndepărtaţi folia, întoarceţi cartofii, scoateți usturoiul şi introduceţi tava la cuptor pentru alte 10 minute.

Cartofii cu usturoi la cuptor se servesc ca atare – cu maioneză cu usturoi – sau ca garnituri alături de fripturi.

9 Comentarii

  1. @andreea, adica necuratati. Usturoiul nu se consuma, doar isi lasa aroma, iar coaja se pastreaza pentru a nu se arde usturoiul care, ar impregna un gust amar.

    • Din păcate, fără ulei, e greu de făcut o reţetă în adevăratul sens al cuvântului. Nu pot să fie decât fierturi simple, legume la cuptor (cartofi) cu usturoi sau la grătar, sarmale de post (cu ciuperci, nuca si/sau stafide). Nuca, in general, poate suplini partial lipsa grasimilor vegetale.

  2. mi se pare o idee foarte buna si nu trebuie foarte multe dra vreau sa te intreb daca untura se topeste si se pune sau asa

Adaugă un comentariu: