Ca mai toate amestecurile din carne tocată şi burgerul (cheeseburger sau hamburger) se poate realiza cu uşurinţă de către aproape oricine. Însă de la acceptabil la excelenţă e cale lungă, dar mai puţin anevoioasă decât s-ar crede.
După ce am testat felurite şi curajoase variante, după ce am eliminat şi adăugat totul pentru a face ceea ce se cuvine, am stabilit formula câştigătoare a cheeseburgerului, în viziunea cevabun.ro. Dacă vreţi să vă impresionaţi prietenii, puteţi încerca reţeta de mai jos.
[readalso]Vezi aici și rețeta de Burger vegetarian. [/readalso]
Reţetă: Burger
Ingrediente:
- 1,3 kilograme carne de vită tocată
- 1 ceapă medie
- 2 căţei de usturoi
- 4 linguri sos de soia
- 1 lingură rasă frunze de busuioc uscat
- 1 linguriţă chimen măcinat
- 4 linguri ketchup
- 2 linguri muştar
- 1 lingură rasă zahăr brun
- 1 lingură oţet balsamic
- 1 lingură rasă boia dulce afumată
- 1 ou
- 1/2 pahar pesmet
- piper
pentru servire: - 1,8 kilograme cartofi
- 5 chifle
- 5 felii de brânză cheddar
- 5 frunze de salată
- 1 ceapă roşie
- 10 castraveciori muraţi
- 1 roşie mare
- 5 linguri ketchup
- 5 linguri maioneză
- 1 linguriţă boia iute afumată
- piper proaspăt măcinat
Preparare:
- În primul rând alegeţi carnea şi, dacă se poate, tocaţi-o singuri. Procentul de grăsime nu ar trebui să depăşească 30% din total.
[tip]Dacă nu are suficientă grăsime sau este uscată, puteţi adăuga în amestec 1 lingură de unt gras.[/tip] - Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
- Amestecaţi într-un vas adânc carnea tocată cu ceapa, usturoiul, sosul de soia, zahărul, oţetul balsamic, ketchup, muştar, busuioc, chimen, boia de ardei afumată, ou, pesmet şi piper.
- Frământaţi şi omogenizaţi bine pentru a obţine o pastă maleabilă, dar bine legată.
[note]Dacă amestecul este prea moale, mai adăugaţi pesmet.[/note] - Acoperiţi un fund de lemn sau o tavă încăpătoare cu o hârtie de pergament sau o folie alimentară. Ungeţi-o cu puţin ulei.
- Împărţiţi amestecul de carne tocată în 5 porţii egale.
- Ungeţi un inel de bucătărie cu ulei şi formaţi burgeri de dimensiuni egale.
- Ungeţi burgerii cu ulei şi lăsaţi-i la rece pentru minim 3 ore.
- Cât burgerii se odihnesc la rece, curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o în rondele pentru a obţine inele groase de 4-5 milimetri (vezi foto).
- Tăiaţi roşia în rondele şi castraveţii în felii groase de 5-6 milimetri.
- Tăiaţi chiflele în jumătăţi, pe orizontală.
- Faceţi sosul: amestecaţi ketchupul cu maioneza, boiaua iute afumată şi puţin piper.
- Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i pentru prăjire.
- Frigeţi burgerii pe plită sau grătar, la temperatură medie.
[note] Burgerii se frig cel mai bine pe plită, deoarece pe grătarul deschis riscă să se usuce.[/note]
[tip]Carnea se scoate din frigider cu 30 de minute înainte de a fi friptă.[/tip]
[important]Prăjiţi în paralel cartofii.[/important] - După ce îi întoarceţi, puneţi lângă ei şi chiflele, cu faţa în jos.
[note]Carnea din burgeri se găteşte mediu.[/note] - Adăugaţi pe burgerii de pe plită feliile de brânză și mai lăsați-i puțin până începe brânza să se topească ușor.
- Frigeţi uşor şi rondelele de ceapă până se înmoaie.
- Puneți pe o farfurie partea de jos a chiflelor.
- Montaţi câte o frunză de salată pe fiecare chiflă şi adăugaţi câte un burger cu tot cu felia de brânză.
- Adăugaţi 2 linguri de sos.
- Adăugaţi pe fiecare burger rondele de ceapă, o felie de roşie şi 4-5 felii de castravete murat.
- Încheiaţi cu capacul chiflei.
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de gătire: 20 minute
Porții: 5
Cheeseburgerii se servesc fierbinţi, alături de cartofi prăjiţi.
My goodness! I’m not sure how I’d get a bite into this, but I certainly would enjoy trying.
The last time I had a burger was probably 10 or 12 years ago…this giant cheeseburger of yours made me think that I should finally have a cheeseburger again. 🙂
O reteta simpla care merita incercata! De fapt chiar asta faceam acuma, revenim cu feed-back!
O zi faina!
f f bun, gust bogat, absolut perfect! Si ies la sigur!
Alternativa pentru carne tocata – am descoperito cind am facut on grill pentru familie si soacra nu poate mesteca foarte bine 🙂
. aveam 1.5 KG de sirloin/portehouse/New York cut steak – muschiul de mijloc de la spate – bine venat cu grasime si cu 1 CM de grasime tare pe margine.
M-am gindit ca pentru ea o sa-i fac um BURGER si pun restul la gratar in felii dar pina la urma am facut-0 toata burgers.
1. Am curatat carnea de grasime de pe margine si am pus-o deoparte (grasimea)
2. am taiat carnea in felii/steaks de vrew 3/4 mm grosime si pe urma fiecare feliee in fire tot cam asa de groase – cu un cutit bun si ascutit e foarte usor
3. am tocat firele in cubulete mici si pe urma am trecut toata carnea print cutit de doua ori … carne tocata la cutit
4. am tocat o treime din grasime – cam 25% comparat cu cantitatea de carne si am amestecat bine
5. frecat carnea si grasimea cu piper si salvie (sage) uscat si cimbru uscat – nu mult frecat — numai pina carnea se leage putin
6. formata in ghem de 5/6 cm diametru si pus pe gratar si presat cu ceva lat pina e de vreo 2.5 cm gros burger
C
Comments are closed.