Ca mai toate amestecurile din carne tocată şi burgerul (cheeseburger sau hamburger) se poate realiza cu uşurinţă de către aproape oricine. Însă de la acceptabil la excelenţă e cale lungă, dar mai puţin anevoioasă decât s-ar crede.

După ce am testat felurite şi curajoase variante, după ce am eliminat şi adăugat totul pentru a face ceea ce se cuvine, am stabilit formula câştigătoare a cheeseburgerului, în viziunea cevabun.ro. Dacă vreţi să vă impresionaţi prietenii, puteţi încerca reţeta de mai jos.

Reţetă: Burger

Cheesburgeri

Ingrediente:

  • 1,3 kilograme carne de vită tocată
  • 1 ceapă medie
  • 2 căţei de usturoi
  • 4 linguri sos de soia
  • 1 lingură rasă frunze de busuioc uscat
  • 1 linguriţă chimen măcinat
  • 4 linguri ketchup
  • 2 linguri muştar
  • 1 lingură rasă zahăr brun
  • 1 lingură oţet balsamic
  • 1 lingură rasă boia dulce afumată
  • 1 ou
  • 1/2 pahar pesmet
  • piper
    pentru servire:
  • 1,8 kilograme cartofi
  • 5 chifle
  • 5 felii de brânză cheddar
  • 5 frunze de salată
  • 1 ceapă roşie
  • 10 castraveciori muraţi
  • 1 roşie mare
  • 5 linguri ketchup
  • 5 linguri maioneză
  • 1 linguriţă boia iute afumată
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. În primul rând alegeţi carnea şi, dacă se poate, tocaţi-o singuri. Procentul de grăsime nu ar trebui să depăşească 30% din total.
    Dacă nu are suficientă grăsime sau este uscată, puteţi adăuga în amestec 1 lingură de unt gras.
  2. Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
  3. Amestecaţi într-un vas adânc carnea tocată cu ceapa, usturoiul, sosul de soia, zahărul, oţetul balsamic, ketchup, muştar, busuioc, chimen, boia de ardei afumată, ou, pesmet şi piper.
  4. Frământaţi şi omogenizaţi bine pentru a obţine o pastă maleabilă, dar bine legată.
    Dacă amestecul este prea moale, mai adăugaţi pesmet.
  5. Acoperiţi un fund de lemn sau o tavă încăpătoare cu o hârtie de pergament sau o folie alimentară. Ungeţi-o cu puţin ulei.
  6. Împărţiţi amestecul de carne tocată în 5 porţii egale.
  7. Ungeţi un inel de bucătărie cu ulei şi formaţi burgeri de dimensiuni egale.
  8. Ungeţi burgerii cu ulei şi lăsaţi-i la rece pentru minim 3 ore.
  9. Cât burgerii se odihnesc la rece, curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o în rondele pentru a obţine inele groase de 4-5 milimetri (vezi foto).
  10. Tăiaţi roşia în rondele şi castraveţii în felii groase de 5-6 milimetri.
  11. Tăiaţi chiflele în jumătăţi, pe orizontală.
  12. Faceţi sosul: amestecaţi ketchupul cu maioneza, boiaua iute afumată şi puţin piper.
  13. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i pentru prăjire.
  14. Frigeţi burgerii pe plită sau grătar, la temperatură medie.
    Burgerii se frig cel mai bine pe plită, deoarece pe grătarul deschis riscă să se usuce.

    Carnea se scoate din frigider cu 30 de minute înainte de a fi friptă.

    Prăjiţi în paralel cartofii.
  15. După ce îi întoarceţi, puneţi lângă ei şi chiflele, cu faţa în jos.
    Carnea din burgeri se găteşte mediu.
  16. Adăugaţi pe burgerii de pe plită feliile de brânză și mai lăsați-i puțin până începe brânza să se topească ușor.
  17. Frigeţi uşor şi rondelele de ceapă până se înmoaie.
  18. Puneți pe o farfurie partea de jos a chiflelor.
  19. Montaţi câte o frunză de salată pe fiecare chiflă şi adăugaţi câte un burger cu tot cu felia de brânză.
  20. Adăugaţi 2 linguri de sos.
  21. Adăugaţi pe fiecare burger rondele de ceapă, o felie de roşie şi 4-5 felii de castravete murat.
  22. Încheiaţi cu capacul chiflei.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porții: 5

Cheeseburgerii se servesc fierbinţi, alături de cartofi prăjiţi.

printează

5 Comentarii

  1. Alternativa pentru carne tocata – am descoperito cind am facut on grill pentru familie si soacra nu poate mesteca foarte bine 🙂
    . aveam 1.5 KG de sirloin/portehouse/New York cut steak – muschiul de mijloc de la spate – bine venat cu grasime si cu 1 CM de grasime tare pe margine.

    M-am gindit ca pentru ea o sa-i fac um BURGER si pun restul la gratar in felii dar pina la urma am facut-0 toata burgers.

    1. Am curatat carnea de grasime de pe margine si am pus-o deoparte (grasimea)
    2. am taiat carnea in felii/steaks de vrew 3/4 mm grosime si pe urma fiecare feliee in fire tot cam asa de groase – cu un cutit bun si ascutit e foarte usor
    3. am tocat firele in cubulete mici si pe urma am trecut toata carnea print cutit de doua ori … carne tocata la cutit
    4. am tocat o treime din grasime – cam 25% comparat cu cantitatea de carne si am amestecat bine
    5. frecat carnea si grasimea cu piper si salvie (sage) uscat si cimbru uscat – nu mult frecat — numai pina carnea se leage putin

    6. formata in ghem de 5/6 cm diametru si pus pe gratar si presat cu ceva lat pina e de vreo 2.5 cm gros burger

    C

Adaugă un comentariu: