Toamna e anotimpul gutuilor, al nucilor dar mai ales al castanelor şi, binenţeles al dovlecilor copţi. De acea vă propunem o reţetă de toamnă, cu dovleac copt, dar nu aşa cum suntem noi obişnuiţi, dulce, ci cu salvie, care poate servi ca o mâncare vegetariană în sine sau ca garnitură  pentru aproape orice tip  de carne sau peşte.  Dovleacul, care este relativ fad, imprumută foarte bine aromele condimentelor şi ierburilor cu care este înconjurat, din acest motiv se combină  minunat cu multe tipuri de ierburi, de la rozmarin la oregano şi chiar busuioc sau mentă. Dar, în această reţetă, gustul deosebit îl  dau frunzele de salvie care, împreună  cu untul şi nucşoara transformă dovleacul într-un mod cu totul şi cu totul special. În cazul în care vreţi să  serviţi dovleacul copt cu salvie ca garnitură pentru peşte, vă  recomandăm să-i adăugaţi coaja rasă de la o lămâie necerată şi câteva picături de suc de lămâie. Dar să vedem cum să stă treaba.

Reţetă: Dovleac copt cu salvie

Ingrediente:

 • 1 dovleac plăcinatar de aproximativ 2 kilograme
 • 12 frunze de salvie
 • 4 căţei de usturoi
 • 1 linguriţă de nucşoară măcinată
 • 150 grame de unt
 • coaja rasă de la o lămâie (opţional)
 • sare
 • piper proaspăt măcinat

Preparare:

 1. Încălziţi cuptorul la 180 de grade.
 2. Spălaţi bine dovleacul cu ajutorul unei perii. Sigur, dovleacul se poate şi curăţa în prealabil, însă efortul şi pierderile sunt atât de mari încât nu prea merită. În plus, coaja îi dă dovleacului copt un aer rustic inegalabil. Deci, spălaţi bine coaja!
 3. Tăiaţi în două dovleacul şi, cu ajutorul unei linguri, scoateţi seminţele şi “aţele” dintre ele. Seminţele le puteţi păstra pentru a planta dovleci noi în viitorul an sau pentru a le prăji.
 4. Tăiaţi dovleacul în felii nu mai groase de două degete.
 5. Topiţi untul la microunde. (20 de secunde)
 6. Curăţaţi şi pisaţi usturoiul, cu latul cuţitului împreună cu o linguriţă de sare.
 7. Amestecaţi untul topit cu usturoiul, nucşoar, frunzele de salvie şi, opţional, cu coaja de lămâie rasă.
 8. Ungeţi feliile de dolveac cu acest amestec.
 9. Puneţi o hârtie de copt pe fundul tăvii cuptorului şi aşezaţi feliile una lângă cealaltă, preferabil, fără să se suprapună.
 10. Introduceţi tava la cuptor pentru 40-45 de minute, până când dovleacul e bine copt.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 45 minute

Porţii: 6

Serviţi dovleacul cald, alături de fripturi din carne, peşte sau ca atare, presărat cu parmezan ras.

print