Catifelată, intensă şi complexă. Aşa e această tartă de ciocolată cu cafea, care nu are nevoie de coacere, pentru că e mai degrabă un mousse (o spumă consistentă). Aşa că uită de copt blaturi şi făcut creme. Pentru că tarta e o cremă în sine, densă, decadentă. Lichiorul de cafea e cel care îi dă nota finală, aproape nonalcoolică dar cu siguranţă digestivă, ideală pentru a încheia o masă în familie. La final, preţul lichiorului se va reflecta în calitatea desertului.

Reţetă: Tort de ciocolată cu cafea

Ingrediente:

 • 100 g biscuiţi digestivi
 • 40 g (1/4 cană) unt nesărat
 • 1 lingură de lapte
  pentru mousse
 • 400 ml cafea proaspăt preparată
 • 175 g ciocolată de menaj (pentru deserturi)
 • 300 ml frişcă
 • 150 g zahăr
 • 50 ml lichior de cafea
 • 2 ouă mari
 • 6 foi (10 g) gelatină sau 9 g gelatină pudră
  pentru glazură
 • 75 g ciocolată de menaj
 • 60 ml smântână dulce
 • 30 g (1 lingură) unt nesărat
 • 1 lingură lichior de cafea

Preparare:

 1. Zdrobiți biscuiţii (nu foarte fin) cu un mixer electric și turnați-i într-un castron mare.
 2. Topiți untul în cuptorul cu microunde, apoi adăugați-l peste biscuiţii măcinaţi, adăugați lingura de lapte și amestecați până când totul este bine integrat.
 3. Turnaţi amestecul de biscuiți într-o formă de tort cu  pereţi detaşabili (am folosit una de 18 cm cu înălţimea de 8 cm) și cu o lingură distribuiţi și presăraţi amestecul până obțineţi o bază fermă și uniformă.
 4. Introduceţi în frigider pentru mai târziu.
 5. Preparaţi cafeaua la filtru sau ibric. Important e să fie strecurată, fără zaţ. Se poate folosi şi cafea decafeinată. Important e gustul.
 6. Puneţi foile de gelatină în apă rece abundentă timp de 7 până la 10 minute.
 7. Separaţi gălbenușurile de albușuri în 2 recipiente mari.
 8. Puneţi albuşurile deoparte.
 9. Amestecaţi gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr (75 g) şi se bat cu mixerul  până când obţineţi un amestec albicios și foarte spumos. Se lasă deoparte pentru mai târziu.
 10. Puneţi o crăticioară pe foc la temperatură mică, turnaţi jumătate din cantitatea de cafea și ciocolata tocată, amestecaţi și așteptaţi  până când ciocolata se topește, apoi adăugaţi restul de cafea și așteptaţi ca acest amestec să înceapă să fierbă. Luaţi cratiţa de pe foc.
 11. Turnaţi amestecul de cafea peste gălbenușurile bătute și amestecaţi rapid cu un tel, astfel încât gălbenușurile să nu se coaguleze.
 12. Puneţi  tot amestecul înapoi pe aragaz, la foc mică (nu trebuie să fiarbă nicio clipă) şi  amestecaţi uşor până când se îngroaşă şi transformă într-o cremă grosuţă. Crema este gata în momentul în care când trecem degetul prin lingură,  crema se separă şi  rămâne o dâră distinctă.
 13. Îndepărtați de pe foc și adăugați gelatina hidratată  şi bine scursă. Amestecaţi până  se încorporează perfect. La final adăugaţi lichiorul de cafea lăsaţi crema să ajungă la temperatura camerei.
 14. Pregătiţi bezeaua.
 15. Turnaţi ușor restul de zahăr (75 g) peste albuşurile de ou şi amestecaţi cu mixerul până obţineţi o spumă consitentă. Puneţi vasul peste o cratiţă cu apă fierbinte, pe foc, şi bateţi bine până când nu mai rămân granule de zahăr şi spuma s-a încălzit (aproximativ 80 de grade). Îl puteţi face și la cuptorul cu microunde la putere medie și spații scurte de timp, amestecând bine după de fiecare dată până când este foarte cald și când atingeți amestecul nu observați granulele de zahăr.
 16. Adăugaţi treptat bezeaua la crema de ciocolată răcită cu mișcări de învăluire, circulare pentru a o integra. Gustaţi pentru a verifica punctul de dulceață și dacă o doriţi mai dulce puteţi adăuga zahăr pudră.
 17. Bateţi frişca foarte rece cu mixerul electric, până când este semi-întărită și se formează brazde superficiale, adăugaţ cremă puțin câte puțin și cu mișcări de învăluire  Practic se încorporează în frişcă.
 18. Turnaţi mousse-ul în forma de tort, peste blatul răcit, neteziţi şi acoperiţi cu o folie de plastic.
 19. Introduceţi tortul în frigider pentru minim 4-6 ore, ideal peste noapte.
 20. Pentru glazura cremoasă (ganache), încălziți frişca cu untul în cuptorul cu microunde până când începe să fiarbă, turnați-o repede peste ciocolata tocată și așteptați câteva minute pentru ca ciocolata să se tempereze, amestecați bine și apoi adăugați lichiorul. Amestecați foarte bine până obţineţi o cremă lucioasă pe care o lăsaţi să se răcorească puţin, fără a se întări prea mult.
 21. Desfaceți tortul și așezați-l pe tava de servire, cu o lingură puneţi ganache deasupra picurând câteva picături pe lateralele tortului, acoperiţi întregul tort cu ganache și neteziţi bine.
 22. Introduceţi tortul la frigider câteva minute, pentru a se rigidiza ganache-ul apoi decoraţi-l după  bunul plac.

Timp de pregătire: 50 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porţii: 8

print