Chutney-ul este cel mai apreciat companion am mâncărurilor cu carne din India, sau bază a micului dejun hindus (din care lipseşte carnea). Această “salsa” asiatică se prepară în mod frecvent în toate bucătăriile indiene din legume dar, mai ales, din fructe, aromate şi condimentate cu variate mirodenii.
Termenul chutney desemnează acţiunea de zdrobire, specifică preparării acestui gem-sos condimentat, în care ingredientele sunt zdrobite într-un soi de piuliţă înainte de a fi fierte împreună.
Cel mai cunoscut chutney este probabil cel de mango sau piersici. Vă propun însă o versiune din kiwi, în care aromele picante ale ghimbirului îşi fac de cap prin dulceaţa aromată lăsată în urmă de stafide.
Porţii: 1 borcan
Preparare: 45-50 minute
Ingrediente:
- 6 fructe de kiwi
- 4 linguri de zahăr brun
- 3 linguri de stafide
- sucul de la o lămâie (galbenă sau verde)
- 2 linguri de oţet aromat (poate fi balsamic sau alt oţet)
- 1 linguriţă seminţe coriandru măcinate
- 3 cepe roşii mici (sau un mare)
- puţină sare şi piper
- 1 rădăcină de ghimbir lungă cât degetul mic (de la mână, evident 🙂 )
Preparare:
- Se curăţă şi se taie cubuleţe fructele de kiwi. Se curăţă şi se toacă fin ceapa. Se curăţă şi se rade mărunt rădăcina de ghimbir. Se zdrobesc seminţele de kiwi. Se extrage sucul din lămâie.
- Zahărul se pune la fiert cu 150 ml de apă într-o crăticioară. În acest sirop se adaugă cuburile de kiwi şi se fierb la foc mic până se înmoaie.
- După ce fructele s-au decolorat se adaugă restul ingredientelor (seminţele de coriandru, ceapa, ghimbirul, stafidele, sucul de la lămâie, oţetul, puţină sare şi piper).
- Se fierbe totul la foc mic, amestecând din când în când, timp de aproximativ 30 de minute, până când lichidul s-a evaporat şi s-a format o dulceaţă potrivit de groasă.
- Se toarnă chutney-ul într-un borcan iar după ce s-a răcit se închide.
Chutney-ul de kiwi se păstrează la frigider, închis, timp de aproximativ 2 săptămâni.