Puţin cunoscută la noi, iubită în Franţa şi foarte apreciată în unele regiuni din Statele Unite, bisque-ul este o supă cremă care are la bază carnea de crab, homar, rac sau creveţi. Originea numelui său este încă neclară. Se pare că derivă din Biscay – după golful cu acelaşi nume – însă, în acelaşi timp, crustaceele folosite pentru preparare sunt gătite de două ori (bis cuits, în franceză), acest aspect fiind considerat, de asemenea, originea numelui.

Cert este că, ceea ce iniţial era o metodă a folosi crustaceele care prezentau imperfecţiuni, s-a transformat într-una dintre cele mai apreciate delicatese ale bucătăriei universale.

Porţii: 2

Timp de preparare: 40 minute

Bisque de crab cu creveți

Ingrediente:

  • 200 grame carne de crab (proaspătă sau din conservă)
  • 6 cozi de creveti tiger
  • 1 ceapă mică
  • 1 ardei gras roşu
  • 2 linguri de cubuleţe de roşii din conservă (op’ional)
  • 1 lingură de unt
  • 1 lingură de făină
  • 250 ml vin alb sec
  • 300 ml supă de pui
  • 50 ml Porto
  • 1 jumătate de frunză de dafin
  • 200 ml smântână dulce
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa. Îndepărtaţi cotorul şi seminţele ardeiului. Tăiaţi ceapa şi ardeiul cubuleţe.
  2. Topiţi untul într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
  3. Sotaţi uşor ceapa şi ardeiul până când ceapa devine sticloasă.
  4. Adăugaţi o lingură zdravănă de făină, amestecaţi şi lăsaţi-o să se rumenească.
  5. Stingeţi cu vinul, adăugaţi supa de pui, carnea de crab, roşiile şi vinul de Porto.
  6. Fierbeţi bine totul timp de 15 minute la foc mediu.
  7. Adăugaţi smântâna dulce şi mai fierbeţi timp de 10 minute.
  8. Luaţi vasul de pe foc. Lăsați supa să se răcorească puțin, apoi pasaţi totul într-un robot sau blender.
  9. Puneţi din nou supa pasată pe foc, adăugaţi foaia de dafin, potriviţi de sare şi piper şi mai fierbeţi totul timp de 5 minute.
  10. Rumeniţi creveţii, pe ambele părţi, pe grătar sau într-o tigaie de teflon cu puţin ulei de măsline.

Bisque-ul de crab se serveşte cu creveţii fripţi şi cu felii de pâine/baghetă prăjită.

Tradiţional, carapacele crustaceelor se fierb pentru a da savoare bisque-ului. Dacă aveţi creveţi proaspeţi, înlocuiţi supa de pui cu o supă rezultată din fierberea carapacelor de la creveţi.
Pentru o supă rafinată, strecuraţi totul după pasare.
În mod tradițional, supa bisque se îngroașă cu orez fiert sau pâine în loc de făină.

_______________________________________

printează

Adaugă un comentariu: