Afumătură de porc fiartă

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Da, ştim, nu prea sună a reţetele cu care sunteţi obişnuiţi. Dar, dacă sunteţi sătui de fripturi şi alte porcării de iarnă, asta poate fi soluţia. Pentru despre asta e vorba aici. Despre o reţetă de o simplitate absolută, căci afumătura de porc fiartă e mai degrabă despre cum să eliminăm excesul de sare, gust de afumat şi grăsimi dar şi despre cum folosim inteligent resursele pentru a obţine dintr-o bucată de carne două feluri de mâncare: un rasol şi o bază pentru o supă.

Reţetă: Afumătură de porc fiartă

afumatura de porc fiarta

Ingrediente:

  • carne de porc afumată, cu sau fără os (ciolan, coaste, etc.)
  • 2-3 morcovi
  • 1 rădăcină de albitură (ţelină, păstârnac sau pătrunjel)
  • 1 ceapă
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingură boabe de piper

Preparare:

  1. Puneţi la fiert în apă rece carnea.
  2. După ce începe să fiarbă, lăsaţi carnea să clocotească timp de 5 minute până face o spumă de culoare inestetică la suprafaţă.
  3. Aruncaţi apa şi spălaţi carnea sub jet de apă.
  4. Puneţi din nou carnea la fiert cu multă apă rece, să acopere carnea de 2-3 ori.
  5. Fierbeţi la foc mic, spumind din când în când,
  6. Verificaţi carnea cu o furculiţă şi, când este fiartă de jumătate, adăugaţi în oală zarzavaturile curăţate, ceapa curăţată, foile de dafin, boabele de piper.
    Pentru o culoare frumoasă, lăsaţi ultimele coji ale cepei.
  7. Fierbeţi până când carnea este bine pătrunsă (se desprinde uşor de pe oase) dar nu se rupe.
  8. Strecuraţi şi păstraţi supa.
  9. Serviţi carnea, caldă sau rece, tăiaţă felii, cu muştar sau hrean.
  10. Carnea astfel fiartă e minunată în sandvişuri dar şi alături de tăieţei cu varză, mămăligă cu brânză, iahnie de fasole şi aşa mai departe.
  11. Supa se degresează. Se “culege” şi aruncă excesul de grăsime de la suprafaţă, cu ajutorul unei linguri.
    Cea mai simplă metodă este să răciţi supa,şi după ce s-a răcorit în frigider să culegeţi grăsimea solidificată la suprafaţă.
  12. Supa se foloseşte pentru ciorbe cu gust de afumatură, cu sau fără zarzavaturile care au fiert împreună cu carnea. Câteva reţete: ciorbă de cartofi cu afumătură, ciorbă de fasole, ciorbă de varză şi aşa mai departe.

Timp de preparare: 10 minute

Timp de gătire: 1 oră 30 minute

Porţii: 4-8

 

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Din aceeaşi oală

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

Leave a Reply