Revenind la oile noastre şi la brânza lor, de burduf, frământată cu sare şi îndelung maturată, gândul ne zboară inevitabil la mămăligă. La mămăliga cu brânză. Dată puţin la cuptor să lege straturile şi să prindă crustă şi servită cu o lingură de smântână.

Mâncare de stână, de sat sau de oraş, mămăliga cu brânză face parte din antropologia culinară a românilor. Dar să studiem puţin problema de aproape.

Porţii: 2

Timp de preparare: 30 minute

bulz25 Ingrediente:

 • 350 grame mălai
 • 1 lingură de unt
 • 150 grame de slăninuţă sau bacon
 • 250 grame de brânză de burduf
 • 2 linguri de smântână
 • sare

Preparare:

 1. Încingeţi cuptorul la 150 de grade Celsius.
 2. Faceţi o mămăligă potrivit de moale (de consistenţa unui griş cu lapte) din apă cu unt şi puţină sare. Sfârâmaţi bine brânza.
 3. În paralel, într-o tigaie, prăjiţi uşor slăninuţa până când elimina grăsimea şi se rumeneşte frumos.
 4. Ungeţi o formă termorezistentă (sau două, potrivite pentru servire) cu grăsime din tigaie.
 5. Puneţi un strat de mămăligă în vas, stropiţi-l cu puţină grăsime şi nivelaţi-l cu dosul unei linguri.
 6. Presăraţi brânză peste stratul de mămăligă.
 7. Repetaţi operaţiunea (adăugaţi încă un strat de brânză şi unul de mămăligă).
 8. Adăugaţi slăninuţa prăjită peste ultimul strat de brânză şi introduceţi vasul la cuptor pentru 8-12 minute (mai puţin dacă folosiţi vase individuale, mai mult dacă folosiţi un singur vas).
 9. Mămăliga cu brânză este gata când brânza de la suprafaţă s-a topit şi prinde a se rumeni.

Mămăliga cu brânză la cuptor se serveşte fierbinte, cu o lingură de smântână şi cu murături alături. O farfurie cu gogonele murate ar fi trăsnet.

[note]Dacă sunteţi lacto-vegetarian, renunţaţi la slănină şi folosiţi unt topit. Înainte de a introduce vasul la cuptor faceţi un cuib în mămămligă şi spargeţi un ou în el. [/note]

[warning] De cele mai multe ori atât brânza de burduf cât şi slăninuţa sunt sărate aşa că fiţi moderaţi cu sarea în mămăligă. Dacă gustul brânzei de burduf vi se pare prea sărat/puternic, puteţi amesteca brânza, în proporţii egale, cu o brânză nesărată . [/warning]

print

1 comentariu

Comments are closed.