Considerată ca fiind o “specialitate” a curelor de slăbire prin excelenţă, supa (sau ciorba) de varză este rar şi sporadic cunoscută ca altceva. Şi ce păcat! Fiindcă amestecul ei dens, de  varză şi legume într-o zeamă de afumătură dreasă cu iaurt şi smântână, apropiat de ideea de bază a sarmalelor, ar fi cu siguranţă pe gustul multor români. Întâlnită în multe şi variate combinaţii în Ardeal şi Banat, ciorba de varză cu afumătură merită respectul mâncătorilor de pretutindeni.

Porţii: 16

Timp preparare: 100 minute

ciorba_de_varza Ingrediente:

  • 1 kilogram de varză albă tăiată fideluţă
  • 1 rasol de porc afumat (sau alt tip de carne de porc afumată, cu os)
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă mare
  • 1 pătrunjel rădăcină
  • 1 bucată de ţelină (jumătate sau un sfert dintr-o rădăcină)
  • 3 roşii (sau o conservă de 420 gr roşii decojite)
  • 1 crenguţă de cimbru
  • 1 linguriţă seminţe de chimen măcinate
  • 2 linguri de mărar tocat
  • 400 grame iaurt sau kefir
  • 200 grame smântână
  • 2 linguri  de ulei
  • 1 lingură rasă de făină
  • sare şi piper

Preparare:
1. Se pune rasolul la fiert în 5-6 litri de apă cu puţină sare. Se fierbe la foc mic – şi se spumeşte din când în când – până când carnea se desprinde de pe os. După ce a fiert, ciolanul se scoate din supă, se răceşte şi se taie cubuleţe.

2. Încingeţi uleiul într-o oală. Adugaţi ceapa tocată sau tăiată peştişori subţiri. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă zarzavaturile tocate (morcovii, ţelina şi pătrunjelul). După ce zarzavaturile s-au înmuiat, se adaugă varza tăiată fideluţă şi roşiile şi se stinge totul cu supa în care a fiert rasolul. Se adaugă crenguţa de cimbru spălată şi se fierbe totul până când legumele sunt fierte.

3.După ce varza şi legumele au fiert, se drege supa cu un amestec din iaurt şi smântâna, amestecate bine cu lingura de făină şi diluate cu puţină supă. Se adaugă carnea de pe rasol, chimenul măcinat şi se dă ciorba în clocot. Înainte de a stinge focul, scoateţi crenguţa de cimbru şi adăugaţi mărarul tocat.

Ciorba se serveşte fierbinte, cu smântănă şi ardei iute, o felie de pâine neagră şi  o lingură de smântână.

Pentru o variantă rapidă a acestei ciorbe începeţi reţeta de la etapa a doua: rumeniţi 600 de grame de bacon sau kaizer tăiat cubuleţe înainte de a adăuga legumele şi adăugaţi câte un cub de concentrat costiţă afumată pentru fiecare jumătate litru de apă.

printează

3 Comentarii

Adaugă un comentariu: