Versiunea vegetariană a brânzei, tofu este un preparat din soia, originar din China, acum specific bucătăriilor din tot Orientul Îndepărtat. În ultimii ani, tofu a devenit un ingredient din ce în ce mai des întâlnit și în bucătăriile europene, mai ales datorită răspândirii mișcării vegetariene.

tofu Metoda de producție este asemănătoare cu procesul de producție al brânzei din lapte: cu ajutorul unui coagulant, laptele de soia se transformă în brânză, care este mai apoi presată și scursă.

Există mai multe tipuri de tofu, dar varietățile pot fi împărțite în 2 mari categorii: tofu proaspăt (produs din lapte de soia) și tofu procesat (produs din tofu proaspăt).

Tofu proaspăt – Tofu proaspăt se comercializează în 3 mari variante:

  • moale (soft sau silken – mătăsos) – este varianta cu conținutul cel mai mare de lichid; are consistența unei budinci foarte fine
  • tare (sau ferm) – este o variantă scursă, cu mai puțin lichid; are consistența unei budinci tari
  • uscat – este varianta cu conținutul cel mai scăzut de lichid; are consistența cărnii gătite

Tofu procesat se comercializează în următoarele variante:

  • fermentat – variante de tofu murat și tofu puturos
  • cu arome – tofu dulce, tofu cu chilli, tofu cu ou
  • prăjit
  • congelat

La noi puteți achiziționa tofu proaspăt din supermarketuri și hipermarketuri (nu are consistența fină a variantelor asiatice). De asemenea, puteți găsi variante de tofu proaspăt și tofu procesat la supermarketurile chinezești (în zona Colentina din București, de exemplu).

Tofu poate fi folosit la mâncărurile cu orez de inspirație asiatică, dar și ca înlocuitor de carne pentru mâncărurile vegetariene.

Deși produsele pe bază de soia sunt benefice din punct de vedere nutrițional, sunt considerate alergenice și pot cauza dureri de cap și probleme digestive în cazul persoanelor alergice (caz în care este recomandată evitarea consumului excesiv de soia).

Date nutriționale pentru 100 grame tofu crud:

  • Carbohidrați 1.9 g
  • Grăsimi 4.8 g  – din care saturate 0.7 g
  • Proteine 8.1 g
  • Calciu 350 mg 35%
  • Fier 5.4 mg 43%
  • Magneziu 30 mg 8%
  • Sodiu 7 mg 0%

________________________________________________________________________

Referințe: USDA Nutrient Database, wikipedia.org, 1900 Ingredients – A Classical Reference Encyclopedia of World Foods (Anness Publishing, 2007).
Sursa foto: www.wingyipstore.co.uk

printează
SHARE
Articole anterioareCostiţe de porc la grătar
Următoarele articoleLangustinele

Adaugă un comentariu: