Am încercat cam toate variantele de maioneză de post (fără ou), de la cea din cartofi până la cea de avocado. Toate sunt bune în felul lor şi prezintă certe calităţi. Însă fiecare are şi părţi slabe: de exemplu, cea de avocado se oxidează repede. Dar, în cele din urmă, am probat maioneza perfectă. Partea slabă a acestei maioneze, singura, este că e cea mai scumpă din cauza unui ingredient care nu se găseşte pe toate gardurile: tofu silken (de mătase).

Tofu silken (de mătase), numit şi tofu japonez, este un tofu foarte fin şi cremos, fără găuri, care se poate cumpăra din magazinele de tip plafar.

Reţetă: Cea mai bună maioneză de post

Maioneza de post

Ingrediente:

  • 150 grame tofu silken (rece, de la frigider)
  • 3-4 linguri zeamă de lămâie
  • 300-400 ml ulei (de floarea soarelui sau rapiţă)
  • 1 linguriţă rasă de zahăr (miere, sirop de agave sau alt îndulcitor)
  • puţină pudră de curcuma (opţional, pentru culoare)
  • sare, după gust

Preparare:

  1. Într-un blender sau mixer cu vas pasaţi tofu cu 2 linguri de apă până obţineţi o pastă fină.
    Nu adăugaţi ulei până nu se transformă în pastă deoarece se va separa.
  2. Adăugaţi puţină sare şi încorporaţi treptat uleiul, în fir fin.
    La fel ca şi la maioneza cu ou trebuie să aveţi răbdare şi să încorporaţi uleiul treptat.
  3. Echilibraţi cu zahăr şi lămâie după gust.
  4. Adăugaţi curcuma pentru culoare.
  5. Conservaţi la rece.
  6. Utilizaţi la fel ca maioneza cu gălbenuş.

 

Timp de preparare: 15 minute

Adaugă un comentariu: