Langustinele / Dublin Bay Prawns / Scampi – sunt foarte foarte asemănătoare între ele. Rudele mai mici ale homarilor (unii le mai numesc homari norvegieni), langustinele sunt crustacee de culoare rozalie,  cu clești lungi, ce pot ajunge până la 24 de cm în lungime. Habitatul lor include Oceanul Atlantic și Marea Nordului, dar și Marea Adriatică – cu cât apa este mai rece, cu atât carnea langustinelor va fi mai gustoasă.

[readalso] Vezi aici rețeta de Langustine fripte.  [/readalso]

langustine

Langustinele (Nephrops norvegicus) sunt foarte perisabile; de aceea, capturile sunt, de obicei, gătite și congelate încă de pe vas. Langustinele vii se găsesc foarte rar; tocmai de aceea sunt destul de scumpe. Pe de altă parte, se consumă cu precădere coada (cozile se comercializează în UK sub numele de scampi, în timp ce în Italia scampi desemnează specia Metanephrops, foarte similară cu langustinele), astfel încât dintr-un kilogram de langustine rămân mai puțin de 500 g de carne.

Pentru a găti langustinele, regula de aur este să le țineți pe foc foarte puțin – 3-5 minute dacă le prăjiți, 2 minute pe fiecare parte dacă le faceți pe grătar. Sunt foarte bune servite reci cu maioneza, dar și în mâncăruri cu sosuri (sos de whisky, sos de brânză gruyere, sos tartare). Se pot înlocui cu tiger prawns, mai ales pentru mâncărurile chinezești.
Cum deosebim langustina de crevete?

  • are clești, spre deosebire de crevete care are mustăți
  • are coada asemănătoare cu cea a homarului, spre deosebire de crevete care are coada strânsă
  • sunt mai mari chiar decât crevetele tiger prawn
  • gustul cărnii de langustină este mai dulce (asemănător homarului)
  • nu își schimbă culoarea la fiert
langustina crevete-tiger-small
langustina crevete
print