Tobă de porc

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Numită regional şi caş de carne, toba de porc este, din multe puncte de vedere, asemănătoare cu piftia: un amestec de cărnuri de porc fierte şi alese , “prinse” într-un aspic (gelatină) bine parfumată cu mirodenii şi usturoi.


Reţetă: Toba de porc

toba de porc

Ingrediente:

  • 1 cap de porc (fălcile, urechile şi limba)
  • 1 kg șorici de porc
  • 2 kg carne de porc cu grăsime
  • 800 grame ficat
  • 1/2 căpăţână de usturoi
  • 3 foi de dafin
  • 1 lingură mare de sare
  • 2 cepe
  • 1 lingură boabe de ienibahar
  • 1 lingură rasă piper boabe
  • 1 linguriţă rasă piper măcinat
  • 1 linguriţă coriandru măcinat
  • 1 stomac de porc bine spălat şi curăţat
  • sare

Preparare:

  1. Capul şi șoriciul se pârlesc bine.
  2. Alegeţi carnea.
  3. Spălaţi ficatul şi îndepărtaţi bila cu grijă să nu spargeţi fierea.
  4. Puneţi bucăţile de carne din cap la foc în apă rece cât să le acopere cu 2 palme. Fierbeţi la foc mic, spumind des, timp de aproximativ 60 de minute.
  5. După 60 de minute adăugaţi carnea, foile de dafin, ienibaharul, boabele de piper, ceapa spălată (cu tot cu coajă) şi 1 lingură mare de sare.
  6. Fierbeţi încă 1 oră şi adăugaţi ficatul.
  7. Lăsaţi să fiarbă ficatul şi opriţi focul.
  8. Scoateţi carnea şi strecuraţi zeama.
  9. După ce s-a răcit, desfaceţi carnea şi tăiaţi-o în bucăţi potrivite împreună cu ficatul şi şoriciul. Amestecaţi, gustaţi şi săraţi.
  10. Luaţi o cană din zeama în care au fiert cărnurile. Restul păstraţi-o.
  11. Amestecaţi zeama cu usturoi, ienibahar, coriandru pisat şi piper.
  12. Coaseți stomacul, bine curătaţat, la un capăt.
  13. Umpleţi stomacul de porc cu amestecul de cărnuri şi zeama aromată.
  14. Coaseţi stomacul la celălalt capăt şi introduceţi-l în supa care au fiert cărnurile pentru încă 30-40 de minute.
  15. Scoateţi toba şi lăsaţi-o la răcit între două funduri de lemn, cu o greutate deasupra, pentru a-i da formă și a scoate excesul de zeamă.
  16. Toba se păstrează la rece ca atare sau se afumă în prealabil.
  17. Toba se serveşte rece, pe platorile de aperitive. Cel mai bun însoţitor al său este muştarul şi/sau hreanul în oţet cu smântână.

 

Timp de pregătire: 1 oră

Timp de gătire: 2 ore și 40 de minute

Porții: 1 tobă mare

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Din aceeaşi oală

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

Leave a Reply