O supă de legume, uşoară şi ingenioasă, picantă şi aromată, care foloseşte clătitele în locul pastelor făinoase. Rezultatul: un aspect deosebit pentru un produs inedit. Ca o curiozitate, austriecii au împrumutat clătitele din bucătăria românească şi nu din cea franceză. Ce au făcut cu ele e altă poveste.

Porţii: 4

Timp preparare: 1 oră

supa_legume_clatita Ingrediente:

supa

  • 2 legături zarzavat de supă
  • 2 cepe
  • 1 foaie de dafin
  • 3 cuişoare
  • 1 linguriţă boabe de piper
  • 3 fructe de ienupăr (se poate şi fără)
  • 3 linguri de rondele de ceapă verde
  • nucşoară rasă
  • sare şi piper
  • 20 ml ulei

clătite

  • 50 gr făină
  • 1 ou
  • 100 ml lapte
  • 10 gr unt
  • sare şi piper

Preparare:
1.Se curăţă şi se toacă mărunt ceapa. Zarzavaturile curăţate se taie cubuleţe. Zarzavaturile şi ceapa se sotează în puţin ulei. După ce ceapa s-a înmuiat se adaugă 1,5 litri de apă şi se fierbe tot,  încet timp de 30 de minute. Se potriveşte supa de sare, piper şi nucşoară. Austriecii strecoară legumele şi folosesc doar supa clară. Dumneavoastră faceţi cum credeţi de cuviinţă.

2. Pentru clătite, se amestecă cu un tel oul cu laptele, se sărează, se piperează şi se lasă să se odihnească 15 minute.

3. Într-o tigaie de teflon se coc clătitele pe rând, se rulează şi se păstrează la cald. Ar trebui să aveţi patru clătite, câte una pentru fiecare porţie.

4. Pentru servire se taie clătitele în felii subţiri şi se repartizează pe farfurii, se toarnă deasupra supa fierbinte şi se presară rondele de ceapă verde.

Poate părea neortodox – de fapt aşa şi este – dar un păhărel de şnaps de cireşe (unul pentru toate cele patru porţii, nu exageraţi) ar da o nouă consistenţă acestei supe vioaie.

Puteţi încerca să folosiţi clătite şi în alte supe. Austriecii o fac. Culoarea brună a unei supe de văcuţă va ieşi mult mai bine în evidenţă cu câteva fâşii aurii, rumenite pe alocuri, de clătită.
printează