Souvlaki, frigăruile greceşti din carne de porc, vită, miel, pui şi, mai rar, peşte spadă, reunesc în ele toată dragostea de viaţă a grecilor. Carnea friptă pe jar de lemn sau cărbune, stropită cu ulei de măsline – adevăratul sânge al Greciei – şi parfumată cu oregano, e strâns legată de existenţa culinară a grecilor încă din antichitate. De aceea credem – insistând în clişee – că trebuie să guşti măcar o dată dintr-un souvlaki, pentru a înţelege cu adevărat spiritul culinar grecesc.
Timp de preparare: 40-50 de minute
Porţii: 2
Ingrediente:
- 400 grame carne slabă de porc
- 1 lingură oregano uscat
- 6 linguri ulei de măsline
- sare
- piper proaspăt măcinat
pentru servire:
- 2 lipii greceşti (pita)
- 1 ceapă mare
- 2 roşii
- cartofi prăjiţi (opţional)
- tzatziki
- 1 lămâie
Preparare:
- Tăiaţi carnea în cubuleţe potrivite.
- Stropiţi carnea cu ulei, sare, piper şi oregano. Lăsaţi carnea să se marineze 15-20 de minute.
- Împărţiţi bucăţile de carne pe frigărui metalice sau de lemn înmuiate 10 minute în apă.
- Stropiţi din nou frigăruile cu ulei de măsline şi frigeţi-le pe grătar sau în tigaie.
- Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
- Tăiaţi roşiile rondele.
Serviţi souvlaki cu cartofi prăjiţi, roşii, ceapă şi tzatziki, cu bucăţi de pita unse cu unt şi rumenite uşor pe grătar, şi bucăţi de lămâie.
[note]Pita este lipia grecească – mai groasă şi mai consistentă decât cea din bucătăriile levantine – făcută din aluat de pâine, copt subţire la cuptor.[/note]
[tip]În acelaşi fel, se pot prepara souvlaki şi din alte tipuri de carne: pui, vită, miel sau chiar peşte cu carnea tare.[/tip]
__________________________________________________
Minunat,desi acum l-am descoperit(blogul)
Nu gasesc ca strict frigaruile sint grecesti!
Nu am nici o legatura cu grecii(ev.uleiul de masline)si fac frigaruile astea de cind ma stiu!Dar o fi pentru tine si alti….
Felicitari pentru blog,voi veni cu drag sa vad una alta!Omul cit traieste invata!
Toate cele bune!
@Mariana, nu frigaruile sunt grecesti ci souvlaki sunt grecesti :). de cate ori merg in grecia, cum trec de granita, ma opresc sa mananc un gyros si o frigaruie souvlaki. au gust de … grecia :))) tu cum le pregatesti? tot cu oregano?
Da!ma gindeam eu,dupa ce am scris!Trebuie sa fie tare gustos!
Da si eu pregatesc frigaruile asa ca tine!
Putem sa ne tutuim???Nu e nici o suparare daca NU !!!
Abia astept sa am timp dupa Pastii sa citesc minunatele tale retete!E o placere aici pe blogul tau!
Felicitariiiiii !
@Mariana, aaaa, nu e blogul meu :)) eu sunt o vizitatoare infocata fiindca imi plac retetele si explicatiile
painea libaneza nu e lipie?
@eu, sigur ca da. Exista mai multe tipuri de lipii: cea greceasca (pita) despre care se vorbeste in reteta de mai sus, lipia libaneza, lipia evreiasca (matza), lipia mexicana (tortilla) etc.
DE CE NU SPECIFICATI MODUL DE PREPARARE CORECT SI COMPLET AL LIPIILOR?
@GEORGE AGAFITEI, nu intelegem la ce faceti referire? E vreo problema cu aceasta reteta (http://www.cevabun.ro/pita-greceasca/) ?
este o reteta foarte buna aici in grecia se numeste pita la farfurie si se face doar pe timp de vara. multumesc mult pentru reteta.
Comments are closed.