Iubită sau blamată, apreciată dintr-un loc sau altul, shaorma şi-a găsit un loc bun în viaţa românului. Povestea ei e simplă, oricât de multe variante ar avea, şi nu există ţară în Orientul Mijlociu, nordul Africii sau Balcani, care să nu aibă propriul amestec de carne marinată şi friptă, legume şi sosuri care să o însoţească.

Mai jos găsiţi o reţetă simplu de făcut acasă, de inspiraţie libaneză.

Porţii: 2

Timp de preparare: 40 de minute (plus minim 2 ore pentru marinate)

Ingrediente:

  • 200 grame piept de pui, fără piele şi os
  • 2 lipii libaneze
  • 1 cană de iaurt
  • 3 căţei de usturoi
  • 2 linguri rase baharat
  • 1 roşie mare
  • 2 castraveţeţi muraţi (sau proaspeţi)
  • 1 mână de salată verde
  • 1/2 ceapă roşie
  • 4 linguri de hummus
  • 1 linguriţă fulgi de ardei iute (chili)
  • 2 linguri tahini (pastă de susan)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Tăiaţi pieptul de pui în fâşii.
  2. Curăţaţi şi tocaţi usturoiul.
  3. Amestecaţi iaurtul cu usturoiul, baharat-ul şi 1 linguriţă de sare.
  4. Amestecaţi carnea de pui cu marinata.
  5. Introduceţi la rece pentru minim 2 ore într-un vas acoperit sau într-o pungă pentru marinat. Cu cât mai multe ore cu atât mai bine.
  6. Scoateţi carnea din marinată, scurgeţi-o bine şi frigeţi-o pe grătar, plită sau chiar într-o tigaie.
  7. Tăiaţi roşiile rondele şi castraveţii felii.
  8. Tăiaţi ceapa roşie peştişori.
  9. Tocaţi salata din cuţit.
  10. Ungeţi fiecare lipie, încâlzită în prealabil câteva secunde pe plită sau grătar, cu hummus.
  11. Adăugaţi carnea, salata, roşiile şi castraveţii.
  12. Adăugaţi tahini şi, opţional, adăugaţi fulgi de chili.
  13. Rulaţi şi serviţi.

Shaorma de pui se serveşte ca atare.

Puteţi “sări” peste timpul dedicat marinării dacă folosiţi ingredientele din reţeta de mai sus şi metodele de preparare de aici.

 

3 Comentarii

Adaugă un comentariu: