Shaorma rapidă de pui

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Probabil că intensitatea dorinţelor e direct proporţională cu dificultatea împlinirii lor. Aşa se explică pasiunea tuturor pentru shaorma, pentru că e greu de realizat în bucătăria noastră cea de toate zilele. Necesită aparaturi speciale imposibil de folosit într-o bucătărie normală, perioade lungi pentru marinarea cărnii, ca să nu mai vorbim de mixurile speciale de condimente, pe care, puţinii oameni care le cunosc, le păstrează cu încăpăţânare doar pentru ei şi afacerea lor.

Şi, totuşi, cu puţină imaginaţie, putem reface procesele chimice şi fizice în sens opus pentru a obţine relativ aceleaşi rezultate. O shaorma preparată rapid, la tigaie, cu ingrediente care există prin frigider şi cu condimente alese cu grijă.

O shaorma de inspiraţie libaneză, în care domină aromele puternice şi notele picante şi pe care, cu un minim de îndemânare, o puteţi realiza singuri, acasă, în jumătate de oră. Fără şniţele de pui în lipie, fără maioneză şi ketchup, fără nici un truc ieftin şi deplasat. Doar shaorma “de casă”. Un mic vis urban împlinit.

Porţii: 2

Timp preparare: 30 minute

shaorma-de-pui

Ingrediente:

  • 400 grame piept de pui dezosat
  • 300 grame cartofi
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 castraveţi muraţi
  • 1 roşie mare (sau ardei gras roşu)
  • 2 cepe verzi
  • 1 cană de iaurt
  • 1 linguriţă de pastă de ardei iute (sau un ardei iute) – opţional
  • 2 căţei de usturoi
  • 2 lipii medii
  • 1 lingură rasă praf de curry
  • 4-5 boabe de ienibahar măcinate fin
  • 1 linguriţă rasă de nucsoara
  • 1 vârf de cuţit de scortisoara
  • sare şi piper alb

Preparare:

  1. Curăţaţi cartofii şi prăjiţi-i sau, mai bine, puneţi puţină sare şi boia de ardei pe ei, amestecaţi-i cu o lingură de ulei şi daţi-i la cuptor pentru 30 de minute la foc mediu.
  2. Tăiaţi fâşii pieptul de pui. Tăiaţi rondele castraveţii muraţi şi ceapa verde; tăiați roşia felii (sau ardeiul roşu gras).
  3. Într-un bol curat, amestecaţi praful de curry cu nucsoara, scortisoara şi boabele de ienibahar măcinate fin. Separat, curăţaţi şi zdrobiţi usturoiul.
  4. Încingeţi uleiul de măsline într-o tigaie şi adăugaţi carnea. Rumeniţi bine carnea pe toate părțile, amestecând tot timpul.
  5. Când carnea s-a rumenit, adăugaţi mixul de condimente şi rumeniţi-le împreună cu carnea. Condimentele trebuie să fie uşor prăjite, nu arse.
  6. Adăugaţi usturoiul şi stingeţi totul cu iaurtul amestecat în prealabil cu pasta de ardei iute . Lăsaţi să fiarbă totul amestecând constant până când sosul se îngroaşă. Acest proces va frăgezi carnea, substituind rolul şi perioada de timp destinată marinării. Se sărează şi piperează după gust.
  7. Pe fiecare lipie se întinde jumătate din cantitatea de cartofi, carne din tigaie, roşii, ceapă şi castraveţi muraţi, şi se rulează.

Suplimentar, puteţi face un sos din aceleaşi ingrediente folosite în procesul de preparare al cărnii (iaurt, pastă de ardei iute şi un praf din mixul de condimente).

Dacă folosiţi ardei iute, adăugaţi-l în același timp cu condimentele. Dacă nu vreți ca shaorma să fie iute, nu folosiţi nici pastă şi nici ardei iute, ci doar un vârf de cuţit de boia de ardei dulce.

____________________________

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Din aceeaşi oală

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

16 Responses to “Shaorma rapidă de pui”

  1. cornelia

    schaorma rapida de pui

    Reply
  2. Crisa

    Super shaorma de pui. Super rapida adica. Si super proasta nutritionist vorbind. Mai bine incerc o salata, oricat de sanatoasa as putea crede eu ca poate fi o shaorma.

    Reply
  3. iulia visinescu

    Crisa, stii cum e! Daca mananci salate de la McDonalds toata ziua – cu sos, pui prajit si alte alea – e mult mai rau decat o saorma dintr-asta facuta in tigaie. Pana la urma, aici poti controla tu cat sos iti pui, ce smantana cumperi (degresata etc). sau poti inlocui cartofii cu salata de varza.

    Reply
  4. dan

    si eu care ma gandeam sa imi iau un aparat de shaorma acasa :)))! asa e super simplu sa imi tot fac shaorma toata ziua

    Reply
  5. Bogdan Radulescu

    interesanta treaba… pai, mai astept idei din astea ca sa ma apuc sa le sis pun in practica! va anunt cum imi iese shaorma weekendul asta ca vin musafiri pe la mine

    Reply
  6. Constantin

    Felicitari.
    pentru site, pentru calitatea retetelor, pentru grija si atentia la detalii.

    buna si reteta aceasta de shaorma. si e super buna. si nutritionistic vorbind. :)))

    la cat mai multe retete, vizitatori, si ce va mai doriti voi.

    aa si super filmuletul de la shaorma. o imagine = 1000 cuvinte.

    Reply
  7. cevabun

    @Constantin

    Multumim de vorbele frumoase.

    Reply
  8. Anca

    aveam o intrebare si eu dar m-am lamurit vazand filmul :)) foarte faina reteta

    Reply
  9. cheryl

    e geniala reteta asta! revelatie totala ienihabarul si toata combinatia in sine. are un gust foarte bun si chiar se face repede. filmul ajuta mult – cel putin pe mine :)

    Reply
  10. bogdan

    am facut in seara asta si a iesit excelent.
    punctul slab, dupa mine, este lipia cumparata din comert.
    se poate, va rog, o reteta de lipie precum cea de la retaurantele turcesti, arabesti, libaneze?
    se aduce la masa calda, presarata cu niste seminte (de susan, cred), umflata ca un balon.

    Reply
  11. cevabun.ro

    @bogdan, incearca reteta asta: http://www.cevabun.ro/reteta-lipii-de-shaorma/
    pentru mixul de condimente poti sa folosesti/le inlocuiesti cu baharat (se gaseste la Megaimage si, cred, Carrefour).

    Reply
  12. Cristina

    Am fåcut reteta. e f. bunå , gustoaså si se preparå rapid.

    Reply
  13. cevabun

    @Cristina, ne bucuram ca iti place.

    Reply
  14. Gabriela

    Va rog daca imi puteti spune ce iaurt ati folosit, unele nu sunt bune, daca le pui la fiert, se branzesc…va multumesc mult

    Reply
    • ceva bun

      Iaurt gras, cum e cel grecesc sau cel de la Napolact (7,5%) sau unul scurs de zer.

      Reply

Leave a Reply