Semințele de pin sunt semințe comestibile ce provin de la aproximativ 20 de specii de pini din întreaga lume. Cele mai cunoscute în Europa sunt semințele de Pinus Pinea, așa numintul pin parasol, ce făceau parte din dieta populațiilor din bazinul Mării Mediterane încă din vremea Paleoliticului.

sursă: wikipedia.org
sursă: wikipedia.org

 

Prezentare:

În momentul în care sunt scoase din conurile de pin, semințele au coajă (grosimea cojii diferă de la specie la specie). O sursă excelentă de fibre, semințele de pin conțin între 10 și 34% proteine.  Spre deosebire de speciile asiatice, semințele de Pinus Pinea sunt mai alungite și mai înguste și conțin cel mai mare procent de proteine dintre toate speciile.

Uneori comercializate sub denumirea (eronată din punct de vedere botanic) de muguri de pin, semințele de pin se pot cumpăra din supermarketuri sau din magazinele arăbești – vezi aici harta magazinelor etnice din București. Semințele de pin se comercializează decojite și crude. Decojite, semințele de pin pot râncezi ușor într-un mediu cu umiditate mare. Ideal, acestea se păstrează congelate sau se consumă proaspete.

Aromă:

Semințele de pin au o aromă de nucă, untoasă, cu un parfum discret de conifer ce îi oferă prospețime. Prin prăjire, își intensifică aroma, iar textura devine crocantă.

Utilizare:

Semințele de pin se adaugă la feluri de mâncare pe bază de carne sau pește, la salate, dar și în diverse aluaturi de pâine sau în dulciuri. Una din cele mai cunoscute întrebuințări este folosirea lor în faimosul sos italian pesto. Alte feluri de mâncare ce folosesc semințe de pin:

  • Espinacas a la catalana (spanac în stil catalan) – un sote de spanac cu oțet, usturoi și stafide
  • Salade landaise (salată în stil Landes, Franța) – o salată ce îmbină ingrediente calde (piept de rață, pipote) cu ingrediente reci (salată verde, roșii, castraveți), aromată cu semințe de pin, pătrunjel proaspăt și o bucată de foie gras.
  • Pignoli cookies (biscuiți cu semințe de pin) – o specialitate italiană din S.U.A; biscuiți din pastă de migdale decorați cu semințe de pin
  • Baklava – în unele sortimente de baclava grecești se adaugă semințe de pin

Uleiul extras din semințele de pin are o aromă subtilă de nucă și se folosește pentru salate.

Alte specii comestibile:

  • ASIA: pinul coreean – Pinus koraiensis (cea mai comercializată specie), Pinus gerardiana (Himalaia), pinul siberian –  Pinus sibirica, pinul pitic –  Pinus pumila, pinul alb chinezesc – Pinus armandii 
  • Europa: Pinus cembra (zâmbrul); această specie crește și la noi, dar semințele sunt intrebuințate mai rar
  • America de Nord: pinul de Colorado – Pinus edulis, pinul mexican –  Pinus cembroides și Pinus monophylla.

Informații nutriționale – pentru 100 de grame de semințe de pin decojite

  • Calorii: 673
  • Carbohidrați: 13,08 g
  • Grăsimi: 68,37 g
  • Fibre: 3,7 g
  • Proteine: 13,69 g
  • Colesterol: 0 mg

Cu un conținut caloric ridicat, semințele de pin sunt o sursă bogată de acizi grași mono-nesaturați care ajută la scăderea colesterolului LDL (“colesterolul rău”), dar și la prevenirea bolilor cardio-vasculare. Există studii recente care demonstrează că semințele de pin pot avea rol de inhibare a poftei de mâncare, fiind folosite ca adjuvant în curele de slăbire.¹

Semințele de pin sunt și o sursă excelentă de vitamine și minerale: conțin vitamina E , aproximativ 9.33 mg la 100 g, vitaminele B, magneziu, potasiu, calciu, fier, zinc și seleniu. Nu conțin gluten și sunt folosite la prepararea diverselor produse destinate persoanelor alergice la gluten.

Denumiri:

  • Italiană: pinoli (scris și pignoli în Statele Unite)
  • Franceză: pingnons de pin
  • Engleză: pine nuts sau pine seeds
  • Spaniolă: piñones

Rețete cu semințe de pin: 

Puteți folosi semințele de pin ca adaos la salate, mâncaruri pe bază de pește sau carne, ca umpluturi pentru legume dar și la deserturi. Vezi aici o selecție de rețete cu semințe de pin. 

print

1 comentariu

  1. Stau in zona de munte cunosc mugurii ,conurile rasinoaselor dar semintele de pin nu.Inteleg ca se culeg din conuri dar cind ?conurile sa fie verzi ,sau spre toamna.In zona mea toamna semintele din conuri sunt ca niste mici banuti cu aripioare.Unii spun ca dupa 15 ani de viata a copacului apar semintele.Ma pute-ti ajuta?Multumesc

Comments are closed.