Salamul de biscuiţi (alături de ciocolata de casă) e desertul emblematic al celor care au copilărit până în 1990. Realizat simplu, din biscuiţi populari , “legaţi”cu  margarină (mai rar unt pe atunci), aromaţi cu cacao şi rom, acest desert simplu a fost unul dintre cele mai râvnite dulciuri ale epocii, în special în perioada posturilor când devenea imbatabil. Dacă v-aţi săturat de gustul vechi, prăfos, al variantelor preparate industrial înseamnă că sunteţi suficient de motivaţi să vă preparaţi propriul salam de biscuiţi.

Puteţi realiza salamul de biscuiţi de post sau “de dulce”, în funcţie de grăsimea folosită: unt sau margarină (amândouă grase!). Dacă bugetul vă permite, puteţi înlocui margarina cu unt de cocos pentru o aromă specială.

Vezi şi salamul de biscuiţi cu ciocolată.

Reţetă: Salam de biscuiţi

salam-de-biscuiti

Ingrediente:

  • 700 grame biscuiţi simpli
  • 120 grame unt gras, minim 80% (sau margarină, sau unt de cocos)
  • 250 grame zahăr
  • 4 linguri cacao
  • 10 ml esenţă de rom
  • câte o lingură de rahat tocat, nucă mărunţită, stafide (opţional)

Preparare:

  1. Rupeţi biscuiţii în bucăţi neregulate (sfârâmaţi-i pur şi simplu dar nu prea mic pentru a rămâne salamul marmorat).
  2. Puneţi zahărul la fiert împreună cu 200 ml de apă.
  3. Fierbeţi la foc mic timp de 7-8 minute până se leagă într-un sirop.
  4. Tăiaţi cubuleţe untul sau margarina şi adăugaţi-l în siropul de zahăr.
  5. Omogenizaţi.
  6. Încorporaţi pudra de cacao şi esenţa de rom.
  7. Încorporaţi biscuiţii şi, opţional, restul ingredientelor (stafide, nuci, rahat, etc.).
  8. Ungeţi o folie de aluminiu sau de plastic cu puţin ulei.
  9. Turnaţi amestecul în mijloc, formând salamul cu dosul unei linguri.
  10. Rulaţi folia, strângeţi capetele şi răsuciţi-le până când folia strânge şi formează bine salamul.
  11. Introduceţi la rece pentru minim 3 ore înainte de servire.
  12. Se serveşte feliat.

 

Timp de preparare: 20 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porţii: 8

2 Comentarii

Adaugă un comentariu: