Salamul de biscuiţi (alături de ciocolata de casă) e desertul emblematic al celor care au copilărit până în 1990. Realizat simplu, din biscuiţi populari , “legaţi”cu  margarină (mai rar unt pe atunci), aromaţi cu cacao şi rom, acest desert simplu a fost unul dintre cele mai râvnite dulciuri ale epocii, în special în perioada posturilor când devenea imbatabil. Dacă v-aţi săturat de gustul vechi, prăfos, al variantelor preparate industrial înseamnă că sunteţi suficient de motivaţi să vă preparaţi propriul salam de biscuiţi.

[tip]Puteţi realiza salamul de biscuiţi de post sau “de dulce”, în funcţie de grăsimea folosită: unt sau margarină (amândouă grase!). Dacă bugetul vă permite, puteţi înlocui margarina cu unt de cocos pentru o aromă specială.[/tip]

Vezi şi salamul de biscuiţi cu ciocolată.

Reţetă: Salam de biscuiţi

salam-de-biscuiti

Ingrediente:

  • 700 grame biscuiţi simpli
  • 120 grame unt gras, minim 80% (sau margarină, sau unt de cocos)
  • 250 grame zahăr
  • 4 linguri cacao
  • 10 ml esenţă de rom
  • câte o lingură de rahat tocat, nucă mărunţită, stafide (opţional)

Preparare:

  1. Rupeţi biscuiţii în bucăţi neregulate (sfârâmaţi-i pur şi simplu dar nu prea mic pentru a rămâne salamul marmorat).
  2. Puneţi zahărul la fiert împreună cu 200 ml de apă.
  3. Fierbeţi la foc mic timp de 7-8 minute până se leagă într-un sirop.
  4. Tăiaţi cubuleţe untul sau margarina şi adăugaţi-l în siropul de zahăr.
  5. Omogenizaţi.
  6. Încorporaţi pudra de cacao şi esenţa de rom.
  7. Încorporaţi biscuiţii şi, opţional, restul ingredientelor (stafide, nuci, rahat, etc.).
  8. Ungeţi o folie de aluminiu sau de plastic cu puţin ulei.
  9. Turnaţi amestecul în mijloc, formând salamul cu dosul unei linguri.
  10. Rulaţi folia, strângeţi capetele şi răsuciţi-le până când folia strânge şi formează bine salamul.
  11. Introduceţi la rece pentru minim 3 ore înainte de servire.
  12. Se serveşte feliat.

 

Timp de preparare: 20 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porţii: 8

print

2 Comentarii

Adaugă un comentariu: