Un desert foarte simplu de preparat, ciocolata “de casă” are o reputaţie universală şi se regăseşte, cu diferenţele de rigoare, în orice colţ al lumii. În România, în special în cea a anilor ’80, ciocolata de casă a reprezentat pentru mulţi copii dulcele suprem.

Vezi aici rețeta de Trufe de ciocolată.

Reţetă: Ciocolată de casă

chocolate-fudge

Ingrediente:

  • 450 grame de zahăr
  • 10 ml esenţă de rom (opţional)
  • 170 grame de unt gras (minim 80% grasime)
  • 500 grame lapte praf
  • 80 grame de cacao

Preparare:

  1. Amestecaţi laptele praf şi pudra de cacao şi treceţi-le prin sită.
  2. Amestecaţi zahărul cu 150 ml de apă într-o crăticioară.
  3. Fierbeţi aproximativ 10 minute până se leagă într-un sirop cleios, fără ca zahărul să se caramelizeze.
  4. Adăugaţi untul tăiat cubuleţe şi luaţi vasul de pe foc. Amestecaţi până se topeşte.
  5. Încorporaţi esenţa de rom şi amestecul de cacao cu lapte praf, cu grijă pentru a nu forma cocoloaşe.
  6. Amestecaţi energic – eventual folosind braţele de frământat ale mixerului – cât este cald, pentru a obţine o masă omogenă.
  7. Întindeţi şi nivelaţi într-o tavă dreptunghiulară unsă cu puţin ulei.
  8. Lăsaţi la rece pentru 2-3 ore înainte de a tăia.
  9. Ciocolata de casă se consumă ca atare.

Timp de pregătire: 30 minute + 2-3 ore la rece

Timp de gătire: 15 minute

Porții: 12

30 Comentarii

  1. DELICIOSSSSSSSSSSSSSS, mama cand face nu am butonul oprire!!! Cateodata mai fac jumatete alba, cu esenta de vanilie, sau pun mai mult un si o pun intre 2 foi de napolitana!! ce dor imi e!!!

  2. Tare buna a iesit ciocolata, as fi vrut totusi sa iasa un pic mai faramicioasa, a mea este un pic mai cleioasa . Oare am lasat prea mult sa fiarba siropul?

  3. E superrrrrr buna ciocolata….e f elastica si nu e f dulce.Sincer n-am crezut ca o sa iasa ca de obicei retetele de pe net nu ies toate asa cum arata.Abia astept sa mai fac

  4. Acum am incercat si eu reteta, dar cred ca am fiert siropul cam gros ca nici nu am apucat sa amestec toata cantitatea de laptepraf+cacao ca am ajuns la o coca foarte greu de framantat si foarte faramicioasa. E departe de o masa lichida care poate fi intinsa. Acum sa incerc sa o retopesc impreuna cu putina apa si sa vad ce iese.

      • Exact asa am facut, numai ca am topito int-run vas direct pe foc cu apa iar rezultatul a fost un lichid de consistenta lichiorului. Am pus acest amestec in cesti si lea-m dat la congelator. Rezultatul? A iesit ceva excelent. Bun la gust, consistent. Se poate manca cu lingurita foarte usor.

  5. super buna reteta,am facut-o tura treqta si mi-a placut si akma am facut-o din nou,asa k cine are pofta de cioco il astept ,am ptr toata lumea…..pwp

  6. Foarte bună reţeta. Toată “şmecheria” este să nimereşti cât mai exact consistenţa bună a siropului. Dacă e prea gros, ciocolata iese tare şi e greu de amestecat cu laptele praf, (trebuie amestecată manual; cu mixerul nu merge) dacă e prea subţire o bagi la mixer cu bolul rotativ şi scapi de muncă, însă curge. Eu am făcut-o mai tăricică, şi am amestecat şi nişte arahide pisate în chopper. Dacă o făceam mai moale, i-aş fi pus şi câteva stafide în compoziţie.

  7. A iesit super prima data , ca in poza iar azi am incercat cu nuci putin prajite…….nu va pot explica gustul, divin. O recomand tuturor sa o faca decat sa dea o gramada de bani pe prostiile din marketuri.
    Multumesc.

  8. Banuiesc ca timpul de fierbere depinde de puterea focului. Sunt prea fitos daca cer temperatura la care trebuie adus siropul de zahar? 🙂
    Multumesc!

Adaugă un comentariu: