Un risotto mai rar întâlnit, însă cu un gust şi o textură extraordinare. Există două tipuri de risotto cu ficat de pui: unul aromat cu salvie şi celălalt parfumat cu nucşoară.
Porţii: 5-6
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
- 500 grame de orez cu bob rotund (arborio, carnaroli, etc.)
 - 450 grame ficat de pui
 - 100 grame speck sau bacon
 - 1 ceapă mică
 - 1 morcov
 - 1 albitură (pătrunjel, păstârnac, o bucăţică rădăcină de ţelină)
 - 1 linguriţă nucsoara rasă
 - 1 foaie de dafin
 - 250 ml vin alb sec
 - 1 litru supă de legume sau pui caldă
 - 200 ml smântână dulce
 - 3 linguri parmezan ras
 - 3 linguri ulei de măsline
 - 2 linguri unt
 - piper proaspăt măcinat
 
Preparare:
- Curăţaţi ficăţeii de pieliţe şi tăiaţi-i în bucăţele potrivite.
 - Curăţaţi ceapa, morcovul şi albitura şi tocaţi-le fin.
 - Tăiaţi baconul cubuleţe.
 - Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
 - Adăugaţi şi sotaţi ficăţeii şi baconul până se rumenesc.
 - Adăugaţi şi sotaţi ceapa şi zarzavaturile.
 - Adăugaţi vinul, foaia de dafin şi nucşoara şi înăbuşiţi timp de 5-8 minute, amestecând uşor.
 - Separat, într-un vas adânc, topiţi untul.
 - Adăugaţi orezul şi amestecaţi până se sticleşte.
 - Adăugaţi treptat supa, amestecând din când în când, până când orezul o absoarbe pe toată.
 - Adăugaţi smântâna dulce, lăsaţi să dea câteva clocote şi încorporaţi ficăţeii şi legumele.
 - Amestecaţi, lăsaţi să absoarbă tot lichidul şi luaţi orezul de pe foc.
 - Adăugaţi parmezanul şi amestecaţi.
 
Risotto cu parmezan se serveşte fierbinte.
			





