Carnea de porc, friptă simplu într-un amestec de unt şi ulei de măsline, servită cu un sos de hribi cu smântână dulce este o plăcere de bun simţ. Reţeta se poate prepara atât din ciuperci proaspete cât şi din ciuperci uscate şi hidratate în lapte cald.

Porţii: 2

Timp de preparare: 30 de minute (plus 30 pentru hidratare ciupercilor)

 

Ingrediente:

  • 4 fileuri de porc ( secţiuni de muşchi)
  • 1 ceapă mică
  • 30 grame hribi uscaţi
  • 1 cană de lapte
  • 1 cană de smântână dulce grasă
  • 3 linguri de ulei
  • 2 linguri de unt
  • 1 vârf de cuţit de nucsoara
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Rupeţi ciupercile uscate în bucăţi potrivite şi opăriţi-le cu lapte. Acoperiţi şi lăsaţi-le timp de 30 de minute la hidratat.
  2. Scurgeţi ciupercile şi păstraţi laptele.
  3. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o foarte fin.
  4. Topiţi untul în ulei de măsline într-o tigaie.
  5. Adăugaţi şi rumeniţi bucăţile de carne, la foc mediu, pe ambele părţi.
  6. Scoateţi bucăţile de carne, asezonaţi-le cu sare şi piper şi păstraţi-le la cald.
  7. Adăugaţi ceapa tocată în grăsimea din tigaie şi sotaţi-o 1 minut.
  8. Adăugaţi ciupercile în tigaie.
  9. Adăugaţi smântâna dulce amestecând constant.
  10. Lăsaţi să fiarbă sosul 5-8 minute până când se leagă.
  11. Adăugaţi nucşoara.
  12. Asezonaţi cu sare şi piper.

[tip]Dacă sosul este prea gros, subţiaţi-l cu puţin lapte folosit la înmuierea ciupercilor. Dacă are tendinţa de a se tăia (pentru că smântâna este prea slabă) , legaţi sosul cu puţină făină sau amidon amestecat cu lapte şi încorporat treptat în tigaie.[/tip]
[tip]Laptele în care opăriţi ciupercile poate fi folosit pentru frământarea unei pâini cu hribi.[/tip]

Serviţi bucăţile de carne cu sosul din tigaie alături de garnituri pe bază de cartofi sau paste.

print