Carnea de porc, friptă simplu într-un amestec de unt şi ulei de măsline, servită cu un sos de hribi cu smântână dulce este o plăcere de bun simţ. Reţeta se poate prepara atât din ciuperci proaspete cât şi din ciuperci uscate şi hidratate în lapte cald.
Porţii: 2
Timp de preparare: 30 de minute (plus 30 pentru hidratare ciupercilor)
Ingrediente:
- 4 fileuri de porc ( secţiuni de muşchi)
- 1 ceapă mică
- 30 grame hribi uscaţi
- 1 cană de lapte
- 1 cană de smântână dulce grasă
- 3 linguri de ulei
- 2 linguri de unt
- 1 vârf de cuţit de nucsoara
- sare
- piper
Preparare:
- Rupeţi ciupercile uscate în bucăţi potrivite şi opăriţi-le cu lapte. Acoperiţi şi lăsaţi-le timp de 30 de minute la hidratat.
- Scurgeţi ciupercile şi păstraţi laptele.
- Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o foarte fin.
- Topiţi untul în ulei de măsline într-o tigaie.
- Adăugaţi şi rumeniţi bucăţile de carne, la foc mediu, pe ambele părţi.
- Scoateţi bucăţile de carne, asezonaţi-le cu sare şi piper şi păstraţi-le la cald.
- Adăugaţi ceapa tocată în grăsimea din tigaie şi sotaţi-o 1 minut.
- Adăugaţi ciupercile în tigaie.
- Adăugaţi smântâna dulce amestecând constant.
- Lăsaţi să fiarbă sosul 5-8 minute până când se leagă.
- Adăugaţi nucşoara.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
[tip]Dacă sosul este prea gros, subţiaţi-l cu puţin lapte folosit la înmuierea ciupercilor. Dacă are tendinţa de a se tăia (pentru că smântâna este prea slabă) , legaţi sosul cu puţină făină sau amidon amestecat cu lapte şi încorporat treptat în tigaie.[/tip]
[tip]Laptele în care opăriţi ciupercile poate fi folosit pentru frământarea unei pâini cu hribi.[/tip]
Serviţi bucăţile de carne cu sosul din tigaie alături de garnituri pe bază de cartofi sau paste.