carnea de porc, friptă simplu într-un amestec de unt şi ulei de măsline, servită cu un sos de hribi cu smântână dulce este o plăcere de bun simţ. Reţeta se poate prepara atât din ciuperci proaspete cât şi din ciuperci uscate şi hidratate în lapte cald.

Porţii: 2

Timp de preparare: 30 de minute (plus 30 pentru hidratare ciupercilor)

 

Ingrediente:

  • 4 fileuri de porc ( secţiuni de muşchi)
  • 1 ceapă mică
  • 30 grame hribi uscaţi
  • 1 cană de lapte
  • 1 cană de smântână dulce grasă
  • 3 linguri de ulei
  • 2 linguri de unt
  • 1 vârf de cuţit de nucsoara
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Rupeţi ciupercile uscate în bucăţi potrivite şi opăriţi-le cu lapte. Acoperiţi şi lăsaţi-le timp de 30 de minute la hidratat.
  2. Scurgeţi ciupercile şi păstraţi laptele.
  3. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o foarte fin.
  4. Topiţi untul în ulei de măsline într-o tigaie.
  5. Adăugaţi şi rumeniţi bucăţile de carne, la foc mediu, pe ambele părţi.
  6. Scoateţi bucăţile de carne, asezonaţi-le cu sare şi piper şi păstraţi-le la cald.
  7. Adăugaţi ceapa tocată în grăsimea din tigaie şi sotaţi-o 1 minut.
  8. Adăugaţi ciupercile în tigaie.
  9. Adăugaţi smântâna dulce amestecând constant.
  10. Lăsaţi să fiarbă sosul 5-8 minute până când se leagă.
  11. Adăugaţi nucşoara.
  12. Asezonaţi cu sare şi piper.
Dacă sosul este prea gros, subţiaţi-l cu puţin lapte folosit la înmuierea ciupercilor. Dacă are tendinţa de a se tăia (pentru că smântâna este prea slabă) , legaţi sosul cu puţină făină sau amidon amestecat cu lapte şi încorporat treptat în tigaie.

Laptele în care opăriţi ciupercile poate fi folosit pentru frământarea unei pâini cu hribi.

Serviţi bucăţile de carne cu sosul din tigaie alături de garnituri pe bază de cartofi sau paste.

printează

Adaugă un comentariu: