Un risotto mai rar întâlnit, însă cu un gust şi o textură extraordinare. Există două tipuri de risotto cu ficat de pui: unul aromat cu salvie şi celălalt parfumat cu nucşoară.

Porţii: 5-6

Timp de preparare: 45 de minute

Ingrediente:

  • 500 grame de orez cu bob rotund (arborio, carnaroli, etc.)
  • 450 grame ficat de pui
  • 100 grame speck sau bacon
  • 1 ceapă mică
  • 1 morcov
  • 1 albitură (pătrunjel, păstârnac, o bucăţică rădăcină de ţelină)
  • 1 linguriţă nucsoara rasă
  • 1 foaie de dafin
  • 250 ml vin alb sec
  • 1 litru supă de legume sau pui caldă
  • 200 ml smântână dulce
  • 3 linguri parmezan ras
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri unt
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Curăţaţi ficăţeii de pieliţe şi tăiaţi-i în bucăţele potrivite.
  2. Curăţaţi ceapa, morcovul şi albitura şi tocaţi-le fin.
  3. Tăiaţi baconul cubuleţe.
  4. Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
  5. Adăugaţi şi sotaţi ficăţeii şi baconul până se rumenesc.
  6. Adăugaţi şi sotaţi ceapa şi zarzavaturile.
  7. Adăugaţi vinul, foaia de dafin şi nucşoara şi înăbuşiţi timp de 5-8 minute, amestecând uşor.
  8. Separat, într-un vas adânc, topiţi untul.
  9. Adăugaţi orezul şi amestecaţi până se sticleşte.
  10. Adăugaţi treptat supa, amestecând din când în când, până când orezul o absoarbe pe toată.
  11. Adăugaţi smântâna dulce, lăsaţi să dea câteva clocote şi încorporaţi ficăţeii şi legumele.
  12. Amestecaţi, lăsaţi să absoarbă tot lichidul şi luaţi orezul de pe foc.
  13. Adăugaţi parmezanul şi amestecaţi.

Risotto cu parmezan se serveşte fierbinte.

print