Plăcinta cu brânză şi stafide, desert fără vârstă şi sezon, împrăştie arome plăcute şi bucurie indiferent de ziua săptămânii. O plăcere dulce la îndemâna fiecăruia.

Porţii: 8-12

Timp de preparare: 100 de minute

Ingrediente:

aluat:

  • 500 grame  făină
  • 250 grame unt gras (minim 80%)
  • 2 gălbenuşuri
  • 6 linguri de zahar
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 plic praf de copt (10 grame)
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 200 ml smântână

umplutură:

  • 600 grame brânză de vaci
  • 3 ouă
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • coaja de o lamâie
  • 50 grame stafide
  • 4 linguri griş
  • 300 mililitri lapte
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • zahăr după gust

zahăr pudră pentru ornat

Preparare:

  1. Faceţi umplutura de brânză: puneţi la fiert laptele cu zahărul vanilat, coaja de lămâie şi puţină sare.
  2. Când laptele începe să fiarbă adăugaţi grişul în ploaie, amestecând constant până fierbe şi se leagă bine. Luaţi de pe foc şi lăsaţi-l să se răcească.
  3. Treceţi brânza, bine scursă, printr-o strecurătoare fină şi amestecaţi-o cu 3-5 linguri de zahăr (după gust).
  4. Pasaţi cu ajutorul mixerului sau al unei linguri de lemn grişul cu brânza.
  5. Încorporaţi ouăle unul câte unul.
  6. Faceţi aluatul: Separați gălbenușurile de albușuri. Amestecaţi într-un vas adânc, cu mâna sau cu ajutorul mixerului, făina, untul, zahărul, zahărul vanilat, praful de copt nestins, zeama de lămâie, smântâna şi gălbenuşurile de ou şi puţină sare.
  7. Omogenizaţi până obţineţi un aluat relativ moale şi lipicios.
  8. Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
  9. Ungeţi o tavă de prăjituri cu unt şi pudraţi-o cu făină, sau folosiţi o hârtie de pergament (de copt).
  10. Împărţiţi aluatul în două părţi egale.
  11. Întindeţi prima foaie pe un blat pudrat cu puțină făină, rulaţi-o pe sucitor (merdenea) şi derulaţi-l în tavă. Întindeţi foaia în mod uniform pe fundul tăvii folosind degetele.
  12. Turnaţi toată umplutura de brânză peste prima foaie și nivelați cu ajutorul unei spatule sau cu o lingură.
  13. Pregătiţi cea de a doua foaie de aluat şi adăugaţi-o peste brânză. Întindeți-o astfel încât să acopere toată tava (inclusiv colțurile).
  14. Băgați tava în cuptorul preîncălzit. Coaceţi plăcinta timp de aproximativ 35 de minute la cuptor. Plăcinta trebuie să fie frumos şi uniform rumenită la suprafaţă.
  15. După răcire, îndepărtaţi marginile şi tăiaţi prăjitura în pătrate potrivite pentru servire.
  16. Decoraţi cu zahăr pudră.

Plăcinta cu brânză se serveşte caldă sau rece, opţional, cu o lingură de frişcă bătută sau cu înghețată de vanilie.

print

3 Comentarii

  1. doamne ce imi place placinta cu brinza
    eu fac si cu pandispan ca aluat si cu un singur strat de brinza si pun muuulte stafide si rom

Comments are closed.