Saramură de pui

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Saramura de pui este o specialitate tipică sudului României, în care se regăsesc bucuriile vieţii la ţară: păsările de curte şi legumele proaspete. Secretul saramurii de pui constă în legumele proaspete şi carnea friptă bine pentru a se impregnea cu aroma fumului. Încercaţi această reţetă pentru duminicile tihnite petrecute în familie.

Porţii: 6

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

  • 1 pui de găină mare (sau 6 pulpe zdravene)
  • 1 kilogram de roşii
  • 6 căţei de usturoi
  • 2-3 ardei iuţi
  • 4 linguri de ulei
  • 10 linguri de oţet din vin (preferabil cu tarhon)
  • 50 ml rachiu de fructe (opţional)
  • 1 legătură de leuştean
  • 1 legătură de pătrunjel
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Desfaceţi puiul în bucăţi. Dacă folosiți pulpe de pui, curățați-le bine.
  2. Crestaţi bucăţile de carne cu un cuţit din loc în loc şi presăraţiţ-le cu sare şi piper.
  3. Frigeţi puiul bine pe ambele părţi pe grătar sau plită până când pielea se rumeneşte bine la suprafaţă (ideal e să prindă gust de fum).
    În mod tradiţional, carnea de pui se frige, asemenea peştelui pentru saramură, pe sare grunjoasă, direct pe plită.
  4. Scoateţi carnea şi puneţi-o într-un vas termorezistent (încăpător).
  5. Coaceţi roşiile şi ardeii iuți tot pe grătar, alături de carne.
  6. Tocaţi mare ardeii iuţi.
  7. Îndepărtaţi pieliţa roşiilor şi tocaţi-le.
  8. Curăţaţi usturoiul şi pisaţi-l.
  9. Puneţi la fiert 2 litri de apă rece.
  10. Adăugaţi roşiile, ardeiul, leuşeanul şi oţetul. Lăsaţi zeama să fiarbă 5-10 minute. Asezonaţi cu sare (dacă nu aţi fript carnea pe sare) şi piper.
  11. Pisaţi usturoiul şi faceţi un mujdei cu cele 4 linguri de ulei.
  12. Turnaţi mujdeiul peste carne.
  13. Adăugaţi rachiul şi pătrunjelul tocat în zeama de legume şi turnaţi-o fierbinte peste carne.
  14. Lăsaţi carnea să se impregneze cu arome, minim 30 de minute.

Saramura de pui se serveşte la temperatura camerei cu mămăligă.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

6 Responses to “Saramură de pui”

  1. cevabun

    @miha, multumim de aprecieri:)

    Reply
  2. catalin

    Am o maaaare intrebare: unde gasesc sa cumpar carne de pui cu gust de pui? Exista acel loc secret in care a putem gasi carne de pui crescut liber si hranit cu mancare decenta, fara hormoni + antibiotice?

    Reply
  3. cevabun.ro

    @catalin, mai greu, dar exista. In Bucuresti, mai exact la iesire lui spre Urziceni, in dreapta podului de la intrarea in vechea “Europa”, este in fiecare duminica un targ de animale mici. De aici poti cumpara pasari. Atat de naturale incat au pene si tot restul :) Cineva ar trebui sa le taie, eviscereze, curete de pene.
    Dar mai e o solutie. De doua saptamani am vazut la Metro pui mici, bio-eco, crescuti de catre nemti si trimisi spre noi. Nu mai retin pretul (mult mai mare decat la cei “normali”), dar puii au 1,4 kilograme. O greutate normala pentru un pui de tara. Am vazut si in Kaufland pui mici, importati tot din Germania.

    Reply
  4. catalin

    multumesc!

    Reply
  5. Lucian

    mai trebuie si ceapa coapta pe gratar si adaugata in saramura odata cu rosiile si otetul

    Reply

Leave a Reply