O rețetă desăvârșit de simplă, de origine italiană și rafinament francez, dar ale cărei arome de pește aromat cu uleiurile rozmarinului trezesc nostalgii amatorilor de păstrăv afumat în cetină de brad. Pentru că păstrăvul cu rozmarin, usturoi și lămâie sau vin alb este de origine italiană iar metoda de preparare – en papillote -, în care peştele este copt înăbuşit în hârtie de pergament sau folie de aluminiu pentru se înfrupta din aromele ierburilor, este specifică bucătărei franceze. În concluzie, o reţetă cu peşte de munte şi arome de Mediterană, care trebuie musai încercată. Mai ales de cei care râvnesc la o reţetă hipocalorică, dar de bun gust. Merge la cuptor sau grătar.

Păstrăv cu rozmarin, usturoi şi lămâie

Porţii: 2

Timp de preparare: 30 de minute

Ingrediente:

  • 2 păstrăvi de dimensiuni medii
  • 1 lămâie sau 100 ml vin alb sec
  • 2 căţei de usturoi
  • 2 crenguţe de rozmarin
  • sare
  • piper
  • 4 linguri de ulei de măsline

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
  2. Curăţaţi peştii şi ştergeţi-i cu un prosop curat.
  3. Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l rondele.
  4. Dacă folosiţi lămâie, spălaţi-o bine şi tăiaţi-o felii.
  5. Pregătiţi două bucăţi de hârtie de pergament sau de aluminiu, suficient de mare încât să puteţi împacheta etanş un peşte în ea.
  6. Ungeţi folia cu ulei de măsline, presăraţi-o cu puţină sare şi piper.
  7. Poziţionaţi păstrăvul în mijloc şi umpleţi-l cu felii de lămâie, 1 crenguţă de rozmarin şi rondele de usturoi.
    [note]Dacă folosiţi vin alb loc de lamâie, adăugaţi-l înainte de a strânge folia.[/note]
  8. Săraţi şi piperaţi uşor peştele şi stropiţi-l cu ulei de măsline.
  9. Împachetaţi etnaş peştele.
  10. Introduceţi păstrăvii la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute.
  11. Scoateţi peştele din cuptor, desfaceţi cu grijă folia deoarece va elibera aburi, şi serviţi-l ca atare – presărat cu pătrunjel tocat fin – pentru a păstra sucurile.

Păstrăvul cu rozmarin şi usturoi se serveşte fierbinte, cu garnituri de legume sotate sau fierte.

[tip]Dacă vă pasă de conţinutul caloric, reduceţi la jumătate cantitatea de ulei. Dacă nu vă pasă de nimic, puteţi adăuga şi 1 cub de unt.[/tip]


______________________________________________

print