Vindaloo este numele unuia dintre cele mai iuți curry-uri inventate vreodată, atât de iute încât poate provoca tulburări ireversibile ale metabolismului. Aproape necunoscut în India,  în afara peninsulei Goa unde a devenit un fel de mâncare simbol, curry-ul vindaloo s-a dezvoltat dintr-un fel de mâncare specific portughez: “Carne de Vinha d’ Alhos” (carne cu vin – sau oțet – și usturoi). Unele surse speculează faptul că numele ar fi dat de termenul hindi aloo (cartof) însă rețeta de vindaloo nu conține cartofi, ci mult alho (usturoi, portugheză).

Pe structura lui “Carne de Vinha d’ Alhos” , gătită tradițional cu porc, s-a clădit temeinic, cu mirodenii (curcumă, chimion, ghimbir, tamarind, scorțișoară și cardamom)  și știință indiană, pentru a ajunge la curry-ul de astăzi, gătit cu porc, miel, pui și chiar vită în afara Indiei.  Tributar preparatului inițial rămâne oțetul adăgat în rețetă, și neîntâlnit în alt curry, și ardeiul iute specific pensinsulei Goa, mic și extrem de iute, adus de portughezi din America de Sud.

Porții: 6

Timp de preparare: 90 de minute

Curry vindaloo

Ingrediente:

  • 1,2 kilograme carne de vită, porc, miel sau pui
  • 8 linguri de oțet alb (sau 6 linguri de oțet și 2 de tamarind)
  • 2 linguri de usturoi feliat sau tocat
  • 3 linguri ghimbir feliat sau tocat
  • 3 ardei iuți
  • 1 1/2 linguri praf de curry
  • 2 linguri chimion turcesc
  • 1 linguriță cardamom măcinat
  • 1 linguriță cuisoare măcinate
  • 1 linguriță piper negru
  • 2 linguri de semințe de muștar măcinate
  • 1 lingură de zahăr
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 3 cepe mari
  • 2 cutii de roșii în bulion
  • 2 rulouri de scorțișoară
  • 200 grame iaurt gras (opțional)
  • 4 linguri frunze de coriandru tocate

Preparare:

  1. Măcinați caradamom-ul, cuisoarele,  piperul, semințele de muștar, și chimionul.
  2. Curățați ceapa, ghimbirul și usturoiul. Feliați subțire ghimbirul și usturoiul sau tocați-le.
  3. Tăiați ardeiul iute și ceapa peștișori.
  4. Tăiați carnea cuburi.
  5. Încingeți uleiul într-un wok sau cratiță adâncă.
  6. Sotați ceapa, usturoiul și ardeiul iute.
  7. Adăugați carnea și rumeniți-o ușor.
  8. Adăugați condimentele măcinate și prăjiți-le ușor.
  9. Adăugați oțetul (sau oțetul și tamarindul), 1 cană de apă, batoanele de scorțișoară, zahărul și roșiile tocate mare.
  10. Fierbeți la foc mic până scade zeama și carnea se pătrunde.
    [note]Durata de fierbere depinde de tipul cărnii, mai scurtă pentru cea de pui sau miel și mai lungă pentru cea de porc și vită. [/note]
  11. Cu 10 minute înainte de a lua vasul de pe foc, adăugați opțional iaurtul. Iaurtul reduce din intensitatea iuțelii.

Curry vindaloo se servește fierbinte, cu orez Basmati sau Jasmine, decorat cu frunze de coriandru tocate.


______________________________________________
print

1 comentariu

Comments are closed.