Mujdei

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Sos de căpătâi al bucătăriei româneşti, mujdeiul este o alegorie a usturoiului, nelipsită alături de peşte, fripturi, ciorbe – în special cea de burtă – şi alte mâncăruri cu specific local. Etimologia franceză a termenul mujdei, din mousse d’ail (spumă de usturoi) – contestată de un românesc must de ai – nu impietează cu nimic asupra dragostei ce i-o poartă românii. În fond, spuma de usturoi franţuzească se regăseşte doar regional prin Transilvania.

Mujdeiul românesc, cu precădere cel din Deltă, deşi este spumos-cremos, este mai frust şi mai ofensiv decât versiunea franceză. Secretul mujdeiului este oţetul a cărui aciditate îl echilibrează şi îi taie din iuţeală.

Vezi și rețeta de Maioneză cu usturoi – Aioli. 

Reţetă: Mujdei

Mujdei de usturoi

Ingrediente:

 • 1 căpăţână de usturoi
 • 6 linguri de ulei
 • 2-3 linguri oţet
 • sare
 • apă (plată sau minerală)

Preparare:

 1. Curăţaţi usturoiul.
 2. Pisaţi usturoiul fin.
 3. Amestecaţi usturoiul cu puţină sare.
 4. Adăugaţi jumătate din cantitatea de ulei şi frecaţi bine usturoiul cu o lingură de lemn, până se transformă într-o spumă albă.
 5. Încorporaţi oţetul, puţină apă şi restul de ulei.
 6. Mujdeiul trebuie să fie alb şi cremos, asemănător cu o îngheţată.

Timp de pregătire: 20 minute

Porții: 6

Dacă aveţi un blender, puneţi toate ingredientele în blender şi pasaţi bine.

Mujdeiul nu se păstrează decât câteva ore (maxim 24), la rece, bine acoperit.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Din aceeaşi oală

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

6 Responses to “Mujdei”

 1. Elena

  De ce se pastreaza mujdeiul doar 24 de ore? Acesta ca o maioneza,fara apa, cu ulei de masline facut l-am pastrat in borcan ermetic inchis la frigider si 1 saptamana. Cel doar cu apa, doar la masa, este adevarat. Ne poti da explicatia? Este cumva nociv? Eu n-am simtit nici un fel de efecte!

  Reply
 2. cevabun

  @Elena, se poate pastra si mai mult, nu e neaparat nociv, doar ca, din cauza otetului incepe sa se modifice treptat si sa-si piarda din putere. Practic, otetul incepe “sa-l mureze”. In ulei usturoiul se pastreaza si luni de zile, la fel ca in cazul invers al uleiului aromat cu usturoi.

  Reply
 3. ileana lelea

  Putem pastra mujdeiul mai lung timp la rece dar fara otet, otetul si apa adaugam de fiecare data cind servim mujdeiul.

  Zrenianin, 11 septembrie, 2010

  Reply
 4. Ludmila

  Am facut astazi acest sos. Delicios!

  Reply
 5. Cornelia Merlea

  La noi,in sud,cel mai sud de sudul Ro,avand un sat de bulgari aproape si amestecati cu ei,am imprumutat si saramura lor de usturoi”liutica”care e nemaipomenit de buna!
  Usturoiul pisat,bine frecat cu sare,piper,ulei si cand devine o creme se adauga patrunjel tocat si se mai freaca un pic,apoi rosia fripta pe gratar sau,data pe razatoare si prajita in putin ulei in tigaie(unde se poate pune un ardei iute tocat marunt,ca de aia-i zice “liutica”)si completat cu apa,in functie da cata carne avem.
  E super buna!

  Reply
 6. Musat

  Sigur nu trebu inca cate ceva?
  1 căpăţână de usturoi
  6 linguri de ulei
  2-3 linguri oţet
  sare
  apă (plată sau minerală)

  La mine sa primit apa si tare iute 🙁

  Reply

Leave a Reply