Limoncello (sau lemoncello) este originar din sudul Italiei, din locurile în care ţărmurile italiene se întâlnesc cu Mediterana. De acolo, din Napoli până în Amalfi şi din Sicilia până în Capri, s-a răspândit în toată Italia şi ulterior în lume limoncello, cea mai iubită băutură de casă italiană.

Limoncello nu lasă nici un mister în privinţa ingredientelor sale însă, în ciuda aparenţelor, nu conţine suc de lămâie ci doar uleiurile, aroma şi culoarea cojilor de lămâie.

Băutura care l-a inspirat pe actorul Danny DeVitto să intre în afaceri cu propriul brand de limoncello şi pe  Avril Lavigne să compună versurile “I will drink as much limoncello as I can, and I’ll do it again and again”, se prepară simplu dar cu multă răbdare fiind în principiu un macerat din coajă de lămâie, îndulcit cu zahăr (rar cu miere) care infuzează un distilat alcoolic.

Porţii: 4 litri

Timp de preparare: 3-10 săptămâni

limoncello Ingrediente:

  • 1 l alcool de 90 grade
  • 1,5 l apă
  • 12 lamâi
  • 1 kg zahăr

Preparare:

  1. Alegeţi cu grijă lămâile. Optaţi pentru lămâi cu coajă subţire, uniformă, fără pete.
  2. Dacă nu aţi cules dumneavoastră lămâile sau nu le-aţi cumpărat de la o sursă de încredere, e foarte probabil să fie cerate. Îndepărtaţi ceara: înmuiaţi lămâile timp de 10-15 minute în apă călduţă (20 de grade); în utima apă adăugaţi şi puţin alcool.
  3. Curăţaţi coaja lămâilor. Folosiţi un peeler sau un cuţit cu lamă subţire pentru a curăţa coaja galbenă, nu şi cea albă, a lămâilor.
  4. Puneţi cojile de lămâie într-un borcan curat (de aproximativ 6 l), cu capac.
  5. Acoperiţi coaja lămâilor cu alcool (cam 500 ml).
  6. Lăsaţi lămâile la macerat între 10 şi 40 de zile, într-un loc răcoros.
  7. Topiţi zahărul în apă (1 kg de zahăr în 1,5 litri de apă), la foc mic timp de 5-7 minute până când granulele de zahăr sunt topite.
  8. Adăugaţi siropul de zahăr răcit peste coaja de lămâie.
  9. Adăugaţi restul de alcool şi lăsaţi la macerat încă 10-40 de zile.
  10. După ce perioada de macerare s-a terminat, strecuraţi limoncello şi turnaţi-l în sticle curate.

Limoncello se consumă bine răcit, ca digestiv.

[tip]Calitatea – culoarea şi aroma – acestei băuturi este dată de durata procesului de macerare a cojilor de lămâie. Cu cât stau mai mult la macerat cojile de lămâie, cu atât mai aromat şi mai intens va fi limoncello.[/tip]

[tip] Se poate pregăti lichior şi din coajă de portocală sau mandarină, după aceeaşi reţetă.[/tip]

[note]Puteţi realiza un lichior rafinat din limoncello, foarte potrivit pentru sărbătorile de iarnă. Înlocuiţi romul din lichiorul de ouă cu limoncello pentru un mix deosebit. [/note]

print

35 Comentarii

  1. Buna ziua, oameni buni !
    In luna octombrie am fost la un festival (Cantus Angelli) pe coasta Amalfitana, unde, in mod inevitabil, am fost la degustare de Limoncello,mi-a placut si am dorit sa fac si eu.Asa am ajuns la voi, deoarece din toate retetele citite, mi se pare ca a voastra respecta cel mai fidel reteta originala, deoarece lamaile nu se rad, ci se cojesc subtire asa cum am vazut in laboratorul din Amalfi. Azi e ziua in care am pus la macerat cojile si voi respecta timpul cel mai lung recomandat si intreaga reteta.
    Am o singura nelamurire : cum dintr-un litru de alcool si 1,5 l sirop, pot rezulta 4 l de limoncello, asa cum scrie la PORTII la inceputul retetei. Sau poate, se mai adauga sirop la sfarsit ? Va rog mult sa-mi raspundeti si va voi multumi,
    Cu prietenie, Angela Spataru din Timisoara

  2. @Angela Spataru, cantitatea este aproximativa (poate cam mare daca tot ne-ai atras atentia) dar are trebui sa fie peste 3 litri (1 litru alcool, 1,5 litri apa si 1 kilogram de zahar care se va lichefia la randul lui)

  3. Buna ziua,

    Ieri am pus si eu cojile de lamaie la macerat. Am un dubiu: jumatatea de litru de alcool initiala nu acopera complet cojile de lamaie, nici macar pe jumatate (as spune 40%). Este normal, se vor mai lasa cojile in timp. am decis sa umblu o data la doua -trei zile sa il agit, astfel cojile care nu sunt in alcool sa fie si ele macerate. Imi puteti confirma ca am facut bine?

    Cu stima, Victor Mirica

    • Da. Procedati bine. Totusi trebuia sa fie acoperit mai mult. Speram ca folositi doar partea galbena a cojilor. Oricum, reduceti prima perioada de fermentare la 10-14 zile.

  4. LIMONCELLO ESTE UN DIGESTIV PERFECT ,DAR SE BEA CU MARE PLACERE SI IN AFARA DE ASTA DAR AVETI MARE GRIJA CA E DESTUL DE TARE

    • Nu pentru limoncello. Dar le puteti stoarce si pastra zeama saptamani in sir. Puteti folosi zeama de lamaie pentru prajituri, bauturi (limonada), diverse alte preparate.

  5. Cred ca o sa folosesc si eu aceasta reteta, dar sa stiti ca zaharul nu mareste cantitatea de lichid .

    • Intre 10 si 40 de zile. In functie de cata rabdare aveti:) Pentru un gust mai intens lasati la macerat minim 20 de zile. Dar cel mai bine este sa-l gustati si sa decideti singur.

  6. cojile de lamai care au ramas dupa scurs ce putem sa mai facem din ele?
    pot sa le mai bag inca o data cu alcool?

    • Florin, în principiu, cojile de lămâie nu se mai pot folosi încă o dată pentru că nu mai au destulă aromă și culoare. Poți încerca, eventual, să le refolosești dar să și adaugi coji proaspete.

  7. oare in ce loc al casei sa tin cojile la macerat? e de preferat un loc mai cald (in bucatarie) sau mai racoros(in camara)?
    Va multumesc daca-mi dati un sfat, popate cineva a mai facut si stie

    • aici părerile sunt împărţite. dar majoritatea înclină către macerarea într-un loc luminos, chiar în soare, asemeni florilor de soc pentru socată

  8. Buna ziua!Daca nu folosesc alcool ci vodka trebuie sa reduc cantitatea de apa sau de zahar?

  9. buna ziua,
    va rog sa ma ajutati pentru ca am probleme de intelegere :).
    dupa ce au macerat lamaile 10-40 de zile adaugam zaharul diluat si restul de alcool si mai lasam inca 10-40?

    multumesc

  10. Buna ziua. Ma intereseaza foarte mult aceasta reteta, multumesc mult. imi place limoncello si vreau sa il prepar acaa..insa am o..nelamurire..Daca tot il fac acasa, vreau ceva de calitate..Unde gasesc un alcool dublu rafinat de calitate?..ok si ce e mai recomandat alc dublu rafinat sau o vodka de buna calitate? Daca folosesc vodka..ceva marci bune? Si am inteel sbune, daca folosesc vodka nu mai pun apa? Multumesc

    • Pentru vodcă nu mai e nevoie să adăugaţi apă. Puteţi folosi de exmplu un alcool dublu rafinat produs de Prodvinalco sau o vodcă Stalinskaya.

  11. Buna ziua. Am si io o intrebare in legatura cu Limoncello . As dori sa pun vodka sa zicem stalinskaya …pentru 5 L de limoncello cam cat din fiecare imi trebuie aprox si daca folosesc vodka sa nu mai pun apa deloc sau mai putina ? .. multumesc

  12. Buna ziua . pentru 5 L de limoncello cam ce cantitati din fiecare imi trebuie aprox. si daca folosesc vodka sa nu mai pun apa deloc sau mai putina ? multumesc

  13. buna ziua..in reteta sus se intelege ca pun cojile si putin alcool cat sa le acopere las 10-40 de zile si dupa aceea adaug zaharul si restul de alchool nu ? Am citit un raspuns de al dvs in care zice-ti sa adaug zaharul de la inceput si de aceea intreb….. Va multumesc (cevabun iunie 5, 2012 la 12:29
    Da. Dozolvati zaharul in foarte putina apa de la inceput)

    • Nu vă stresaţi prea mult cu detaliile. În afară de cantităţi, reţeta de limoncello e la fel de simplă ca cea de vişinată. Maceraţi coaja de lămâie cu zahărul şi la final adăugaţi alcoolul. Prima parte are ca scop extragerea aromei din coaja de lămâie. Spre desoebire de vişine care sunt zemoase, coaja de lămaie e uscata si are nevoie de un pic de ajutor (apa).

  14. Eu as vrea sa fac exact cum scrie mai sus in reteta..Pun cojile cu 1 L de vodca..las 20 de zile…dupa adaug zaharul topit plus restul de alcool si mai las 20 de zile.. este ok asa ? Va multumesc.

  15. Ok va multumesc. Am hotarat sa folosesc si un zahar brun si cu vodca stalinskaya..poate o iesi mai bine…O zi buna va doresc.

    • Nu credem că merită. E mai scump decât zahărul alb şi în plus o să schimbe culoarea băuturii.

  16. Acuma cand vrei sa iasa ceva bun nu te mai uiti la niste bani in plus…dar e mai sanatos zic io…si sincer nici f dulce nu as vrea sa iasa bautura..

  17. Tocmai ce am pus iarasi la macerat cojile de lamaie, sa amceva bun de anul nou…
    Totusi, ce pot face cu lamaile ramase? exista vro’ reteta de dulceata sau ceva de facut cu “miezul”?

Comments are closed.