ghimbir
Origine: Originar din India și China, ghimbirul este unul din cele mai vechi și populare condimente: chinezii îl foloseau ca plantă medicinală fiind menționat în scrierile lui Confucius, arabii îl cunoșteau din 650 înainte de Christos – ghimbirul este menționat în Coran. Dar și în Europa de Vest ghimbirul era folosit pe scară largă (cel puțin din secolul IX) – era cunoscut ca medicament împotriva ciumei; ca pudră era presărat peste bere în cârciumile din Anglia secolului XIX (așa a luat naștere ginger ale). Numele ghimbirului provine din cuvântul stringa-vera din sanscrită care înseamă “cu coarne/cu antene”.
Prezentare: Ghimbirul sau ghimber (Zingiber officinale) este o plantă erbacee perenă din regiunile tropicale. Se cultivă în special în India, China, Indonezia, Nepal, Nigeria, Bangladesh, Japonia, Thailanda, Filipine, Sri Lanka.
Partea care se consumă din această plantă este numită rădăcină, dar este, de fapt, un rizom (tulpina groasă – organ de rezervă). Rizomul de ghimbir atinge 5 cm în lungime și are o formă noduroasă.

Se comercializează proaspăt, murat sau sub formă uscată de pudră sau fulgi.

Aromă: Ghimbirul este un condiment puternic. Aroma sa este înțepătoare și iute, dar foarte proaspătă cu note citrice. Cea bună varietate de ghimbir este cea asiatică – are coaja de culoare mai deschisă.
Utilizare: Ghimbirul proaspăt – se folosește în toate tipurile de mâncăruri (cu precădere în Asia), de la supe, sosuri, mâncăruri cu carne și până la deserturi (rețeta indiană de halva cu morcovi și ghimbir este doar un exemplu de desert).

Ghimbirul uscat (pudră sau fulgi) – se folosește ca atare (ca înlocuitor al ghimbirului proaspăt), dar mai ales în mâncărurile pe bază de curry.

Ghimbirul murat – felii subțiri de ghimbir murate în oțet. În Japonia, ghimbirul murat are culoare roz, se numește gari și se servește alături de sushi și sashimi.

Preparare: Când preparați rețete cu ghimbir proaspăt, trebuie să curățați ghimbirul de coajă. În funcție de rețetă, se poate folosi întreg (după prepare, se scoate din mâncare), tocat din cuțit sau ras mărunt.

Vezi rețete cu ghimbir.

print

6 Comentarii

  1. Mmmmm! e super bun. Se mai foloseste si in dulceturi si bineinteles in Ginger Ale.Daca gasiti Giner Ale in magazin incercarti-l.Am sa va trimit o reteta de curry indian cu ghimbir , usturoi,lapte de cocos si iaurt.

  2. unde se gasesc culturi in tara ? se poate cultiva in stare naturala ,in gradini , la noi in tara? unde gasesc seminte ?

  3. Am cumparat ghimbir astazi, am fost foarte curioasa sa-l incerc, am facut repede un ceai pe care-l beau acum.
    intradevar este foarte condimentat, iute as putea spune.
    Am adaugat miere si suc de la lamaie.Este bun astept sa vad efectele. Va tin la current.
    Sanatate maxima va doresc

Comments are closed.