Dulceaţa de vişine, acrişoară şi parfumată, este una dintre cele mai iubite creaţii de acest gen, mai ales când vine vorba de clătite. Luaţi în calcul această reţetă în sezonul de vârf al vişinelor pentru a vă bucura de dulceaţa lor şi la iarnă.

Porţii: 7,5 kilograme

Timp de preparare: 120 de minute

Ingrediente:

  • 5 kilograme de vişine
  • 4 kilograme zahăr
  • 2-3 lămâi
  • 1 baton de vanilie (opţional)

Preparare:

  1. Spălaţi şi alegeţi fructele. Aruncaţi fructele lovite tare sau stricate.
  2. Extrageţi zeama de lămâie.
  3. Rupeţi codiţele şi scoateţi sâmburii vişinelor cu partea specială a presei de usturoi. Puteţi folosi şi o frigăruie metalică, o andrea sau o sârmă de oţel inoxidabil.
  4. Puneţi vişinele fără sâmburi direct în oala de fierbere (o oală de 12-15 litri). Stropiţi-le pe măsură ce le adăugaţi cu zeamă de lămâie pentru a nu se oxida.
  5. Adăugaţi zahărul pe măsură ce adăugaţi vişinele.
  6. Extrageţi seminţele din batonul de vanilie şi adăugaţi-le împreună cu batonul în oală.
  7. Amestecaţi fructele cu zahărul, zeama de lămâie şi vanilia.
  8. Puneţi oala la foc mic, preferabil pe o plită (nu pe flacără directă).
    Dacă flacăra este directă, prea puternică sau nu amestecaţi în dulceaţa, este posibil ca aceasta să se afume.

    Până fierbe dulceaţa, sterilizaţi borcanele: introduceţi borcanele spălate şi uscate (fără capac) într-o tavă la cuptor pentru 10 minute la 180-200 de grade.  
  9. Fierbeţi amestecând treptat aproximativ 1 oră până când dulceaţă face spumă şi fructele plutesc la suprafaţă.
  10. Culegeţi spuma cu o spumieră şi luaţi oala de pe foc.
  11. Turnaţi dulceaţa în borcane cu filet.
  12. Întoarceţi borcanele cu capul în jos şi acoperiţi-le cu pături groase pentru a determina formarea vacuumului.

Dulceaţa de vişine se păstrează la rece în cămară sau în beci timp de 12-24 de luni şi se foloşete pentru deserturi sau ca atare pentru tartine dulci.

printează

11 Comentarii

  1. buna ziua am facut si eu dulceata dar eu nu am luat spuma si am lasat mai mult de 1 ora ….s-a intarit foarte tare dulceata ce pot face ca sa fie ca un lichid dulceata…e asa de tare dulceata …ma puteti ajuta va rog?va multumesc

    • Bună ziua. Dacă are o culoare închisă (prea închisă), cauza este faptul că a stat pe foc prea mult. O altă cauză poate fi excesul de pectină din vişine/zeamă de lămâie. În ambele cazuri aveţi nevoie de apă, pentru a înlocui lichidul pierdut. Va trebui să puneţi din nou pe foc dulceaţa, să adăugaţi apă şi să o lăsaţi să dea câteva clocote la foc foarte mic.

  2. reteta pare foarte ok, dulceata de visine e preferata mea, o sa o folosesc si eu cand o sa fie sezonul, am doua intrebari insa…la 5 kg de visine, 4 kg de zahar nu sunt cam multe? iar cantitatea de visine e cea cu sau fara samburi?

    • cantitatea este cu tot cu samburi. de regula, la acest tip de dulceata cantitatea de zahar este egala cu cea de fruct. insa o puteti reduce dupa gust.

  3. Daca faci dulceata de visine nu pune zahar mult pentru ca nu o poti manca si in loc sa fie acrisoara , are gust de zahar ars(cand o pui in borcan sa fie VISINIE nu neagra).

  4. Nu se pune apa cand se pun pe foc? Intreb, stiu ca au visinele sucul propriu… ce se intampla daca pun apa? eu as vrea sa iasa si putin sirop ca sa-l pun separat.. plus ca imi place dulceata.. mai necurgatoare… fara a folosi gelatina si alte chestii…

    pentru comentariul din ardeal cu dulceata fara zahar… Nu cred ca dulceata tine f mult avand in vedere ca in cazul asta zaharul joaca si rol de conservant 🙂 dar depinde de tine cat de dulce vrei sa fie… poti sa pui jumatate de cantitate dar gandeste-te ca visinile sunt putin acrisoare si mai adaugi si lamaie ( care are rolul de a impiedica zaharisirea dulcetii).

    deci, pun apa, sau nu?

Adaugă un comentariu: