creme-de-cassis Lichiorul favorit al detectivului Hercule Poirot , creme de cassis este un lichior din coacăze extrem de popular în Franţa. Originar din Burgundia unde a fost menționat pentru prima dată în 1841, creme de cassis s-a răspâdit în toată Franţa, Luxemburg şi a trecut oceanul în Quebec-ul canadian.

Cu toate acestea, din 1997, asociaţia producătorilor  de creme de cassis a obţinut certificarea denumirii de origine controlată pentru produsul “Crème de Cassis de Bourgogne”. Astfel, asemeni cognacului sau şampaniei (champagne), nu se poate produce sub acest nume decât într-o zonă geografică strict delimitată.

Ingrediente:

  • 650 grame coacăze proaspete
  • 850 ml de vin roşu sec
  • 1,5 kilograme de zahăr (aproximativ)
  • 750 ml de vodcă de bună calitate

Mod de preparare:

  1. Spălaţi coacăzele și zdrobiţi-le cu ajutorul unei furculițe într-un vas ceramic sau sticlă, pe care să-l puteţi acoperi ulterior.
  2. Adaugaţi vinul peste coacăze şi puneţi totul la macerat pentru 48 de ore; acoperiți vasul și lăsați-l într-un loc răcoros.
  3. După ce s-au macerat, turnaţi amestecul  într-o tigaie sau cratiţă adâncă şi adăugaţi câte un pahar de zahăr pentru fiecare pahar de amestec. Fierbeţi totul, la foc mic timp de 20 de minute amestecând constant, până când zahărul s-a topit şi totul s-a transformat într-un sirop gros.
  4. Lăsaţi să se răcească siropul şi adăugaţi vodca.
  5. Strecuraţi printr-o sită foarte deasă sau tifon lichiorul şi turnaţi-l în sticle.
  6. Sticlele cu creme de cassis se astupă şi se păstrează într-un loc întunecat şi răcoros (beci, cămară etc.) timp de 2 săptămâni înainte de a se consuma.

[tip]Proporţia exactă alcool- amestec (sirop de vin, coacăze, zahăr) este 1 parte de vodcă la trei părţi de sirop, dar se poate adapta ăn funcție de preferințele fiecăruia.[/tip]

print

1 comentariu

Comments are closed.