Coq au vin – cocoșul fiert în vin cu legume, carne de porc sărată, ciuperci și cognac – este o mâncare originară din Burgundia. Deși în prezent este prezentat ca o mâncare rafinată – datorită timpului de preparare și a ingredientelor sale – coq au vin este de fapt o mâncare rustică, densă și consistentă, veche de mii de ani.

Așa după cum îi spune numele acest fel de mâncare se prepară folosind carnea unui cocoș; în prezent, însă, majoritatea retaurantelor care îl prepară folosesc carne de pui.

Porții: 4

Timp de preparare: 90 de minute

coq-au-vin

Ingrediente:

  • 1 cocoș  de aproximativ 2 kg (poate fi înlocuit cu un pui mare)
  • 6 felii groase de costiță afumată (bacon, kaizer)
  • 10 cepe mici
  • 250 m vin roșu de Burgundia (sau alt vin roșu*)
  • 250 ml supă de pui
  • 50 ml cognac
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 bouquet garni (dafin, cimbru și pătrunjel)
  • 300 gr de ciuperci mici
  • 25 gr unt
  • 2 linguri de făină
  • sare și piper negru

Preparare:

  1. Tăiați costița în felii. Curățați cepele și lăsați-le întregi. Tăiați carnea de pasăre în 8-10 bucăți, sărați-o și piperați-o.
  2. Într-o cratiță cu pereți groși – preferabil de fontă (dacă nu aveți una folosiți una emailată) – rumeniți bucățile de costiță până își lasă grăsimea și capătă o culoare apetisantă.
  3. Scoateți cu o spumieră sau lingură costița din cratiță și, în grăsimea lăsată, rumeniți ceapa și carnea de pui.
  4. După ce puiul s-a rumenit, adăugați cognacul, cățelul de usturoi zdrobit cu latul cuțitului, vinul, supa de pui și bouquet-ul garni. După ce începe să fiarbă, reduceți temperatura sub cratiță și lăsați să fiarbă totul timp de 15-20 de minute.
  5. După ce puiul a fiert 20 de minute, adăugați ciupercile întregi și mai fierbeți descoperit încă 30-45 de minute, până când carnea este pătrunsă.
  6. Scoateți carnea, ciupercile, ceapa și costița din sos. Amestecați făina cu untul topit și adăugați-o treptat, amestecând, în sos și lăsați-l să dea două clocote.

Serviți carnea și legumele cu sosul din cratiță.

Vinurile roșii, de Burgundia, sunt aromate. Așa că, dacă îl înlocuiți, folosiți unul asemănător, cu ar fi un Cabernet Sauvignon.
Pentru o variantă deosebită folosiți ciuperci de pădure în locul celor de cultură, de exemplu ghebe întregi cu bucăți de hribi.
În mod tradițional, la fel ca la multe sortimente care folosesc carne de vânat, în această mâncare se adăuga și un pahar din sângele cocoșului, sacrificat cu câteva ore înainte de a fi gătit.
printează

1 comentariu

Adaugă un comentariu: