Specifică Bretaniei – cea mai vestică regiune a Franţei – această reţetă de conopidă gratinată este o adevărată trufanda pentru iubitorii de mâncăruri lacto-vegetariene, dar și o garnitură potrivită pentru fripturi.

Porţii: 6

Timp de preparare: 100 de minute

conopidagratina45 Ingrediente:

  • 1 kilogram de conopidă
  • 100 grame de unt
  • 50 grame de făină
  • 400 ml lapte
  • 2 gălbenuşuri de ou
  • 100 grame de gruyere
  • 50 grame de parmezan
  • 1 linguriţă rasă de nucsoara
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Puneţi la fiert într-o oală apă cu sare.
  2. Desfaceţi bucheţele conopida şi spălaţi-o în apă rece în care puneți puţin oţet.
  3. Dați brânzeturile prin răzătoare.
  4. După ce apa fierbe, adăugaţi conopida în oală şi fierbeţi-o la foc mic timp de 15 minute.
  5. Scurgeţi conopida de zeama în care a fiert.
  6. Într-o tigaie sau cratiţă adâncă puneţi la topit 50 de grame de unt.
  7. Adăugaţi făina peste unt şi faceţi un rântaş uşor, fără ca făina să-şi schimbe culoarea.
  8. Stingeţi cu lapte, adăugaţi nucşoara şi amestecaţi cu telul pînă se leagă într-o cremă consistentă.
  9. Luaţi vasul de pe foc şi asezonaţi cu sare şi piper.
  10. Încingeţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
  11. Adăugaţi jumătate din gruyère şi  tot parmezanul în sosul alb (care încă este fierbinte, dar nu este pe foc).
  12. Încorporaţi gălbenuşurile în sos, unul câte unul.
  13. Ungeţi cu puţin unt un vas termorezistent.
  14. Puneţi câteva linguri de sos pe fundul vasului.
  15. Adăugaţi “florile” de conopidă scurse de zeamă.
  16. Turnaţi restul de sos alb peste conopidă.
  17. Adăugaţi restul de brânză gruyère şi restul de unt tăiat cubuleţe.
  18. Introduceţi vasul la cuptor pentru 20-25 de minute până când se rumeneşte brânza la suprafaţă.

Conopida gratinată se serveşte imediat sau rece, cu o lingură de smântână.

[note]Brânza gruyère se poate poate înlocui cu o altă brânză cu personalitate de gen emmenthaler, cheddar.[/note]

print

2 Comentarii

Comments are closed.