O ciorbă ardelenească , de vară, care se regăseşte, din păcate, destul de rar în meniul românilor. Dulce acrişoară, echilibrată şi aromată, ciorbei de dovlecei cu afumătură  îi revine meritul de a putea fi consumată atât caldă cât şi la temperatura camerei sau chiar rece.

Porţii: 10-12

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

  • 1,2 kilograme costiţă afumată
  • 3 dovlecei
  • 1/2 cană de orez
  • 1 ceapă
  • 3 morcovi
  • 1/4 rădăcină de ţelină
  • 1 lămâie
  • 450 grame smântână grasă
  • 5 gălbenuşuri de ou
  • 3 linguri mărar tocat
  • 2 linguri de ulei
  • sare

Preparare:

  1. Puneţi la fiert costiţa, tăiată în bucăţi mari, în apă rece.
  2. Fierbeţi costiţa până când carnea prinde a se desprinde de pe os.
  3. Scoateţi carnea şi lăsaţi-o să se răcească.
  4. Tăiaţi capetele dovleceilor, îndepărtaţi-le seminţele şi tăiaţi-i în cubuleţe mărişoare.
  5. Curăţaţi ceapa, ţelina şi morcovii.
  6. Tocaţi zarzavaturile mărunt sau mărunţiţi-le într-un tocător electric.
  7. Sotaţi zarzavaturile uşor în puţin ulei.
  8. Adăugaţi zarzavaturile şi dovleceii în supă.
  9. Scoateţi carnea de pe os, tăiaţi-o cubuleţe şi adăugaţi-o în supă.
  10. Adăugaţi orezul spălat şi mai fierbeţi 5-8 minute.
  11. Opriţi focul şi lăsaţi să se răcorească supa.
  12. Adăugaţi zeama de lămâie.
  13. Faceţi un liezon din gălbenuşuri amestecate cu smântână.
  14. Adăugaţi supă peste liezon amestecând constant.
  15. Turnaţi liezonul în oala de supă amestecând bine.
  16. Reporniţi focul şi încălziţi supa fără să dea în clocot câteva minute.
    Atenţie, ciorba nu trebuie să mai treacă de 80 de grade deoarece riscă să se “taie”.
  17. Asezonaţi cu sare.
  18. Adăugaţi mărarul tocat şi opriţi focul.

Ciorba de dovlecei cu afumătură se poate servi atât caldă cât şi rece, cu pâine proaspătă şi ardei iute.

printează

8 Comentarii

  1. @ionele, da, pentru ca respectiva costita afumata nu prea are cine stie ce carne pe ea. daca folosesti alta carne afumata, adaptezi reteta in consecinta.

  2. Daca pun smantana de la tarani din piata… risca sa se taie? nu cumva trebuie sa o fierb cu smantana pana da in clocot?

    Raspundeti-mi va rooog, vreau sa fac ciorba asta maine 😀

    • Smântâna de la ţărani e numa’ bună. Cu cât mai mare grăsimea din smântână, cu atât mai mic riscul de tăiere. Poţi să o fierbi până dă în clocot dar la foc foarte mic, tocmai pentru a nu se tăia. În cele din urmă, chiar dacă se taie, pierderile sunt estetice. Gustul rămâne. Spor la treabă!

Adaugă un comentariu: