Cheagul

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon
foto: biology.clc.uc.edu

Cheagul este o enzimă, cel mai adesea produsă din intestinele mamiferelor ierbivore, folosită pentru coagularea laptelui în procesul de fabricare a brânzeturilor. Introducerea cheagului în lapte duce la dezvoltarea accelerată a bacteriilor de fermentaţie şi  la “brânzirea” laptelui.

În mod tradiţional, cheagul este obţinut din intestine de oaie sau vită (dar şi ale altor mamifere ierbivore), curăţaţe şi spălate, şi lăsate la fermentat în zer (sau apă cu sare şi oţet). În mod normal, 2-3 linguri de cheag bun vor coagula 10 litri de lapte în 30-50 de minute.  Cheagul se adaugă în laptele proaspăt, încălzit la 30-35 de grade (nu mai mult!).

Cheagul se comercializează în pieţe – rar ce-i drept, pentru că fiecare producător de brânză are propriul cheag (de unde şi expresia a prinde cheag) . Există şi variante de cheag de sinteză care se comercializează tot în proximitatea pieţelor.

Cheagul tradiţional poate fi înlocuit cu:

 • zer
 • zeamă de lămâie
 • oţet
 • calciu lactic (se comercializează în farmacii)
 • alţi acizi alimentari

În funcţie de calitatea şi concentraţia tipului de coagulant, timpul necesar pentru coagularea laptelui scade dar, cel mai adesea, creşte.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Din aceeaşi oală

Publicat în:

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

19 Responses to “Cheagul”

 1. valnord

  Salutare la toata lumea, gasiti pe site-ul http://www.agro-shop.ro cheag natural de ied si de miel precum si alte tipuri de coagulanti. In plus o sa gasiti si forme pentru branta si alte articole adiacente prelucrarii laptelui.

  O zi buna tururor.

  v.r.

  Reply
 2. conta

  BUNA ZIUA, DORESC SI EU SA PUN O INTREBARE. STIE CINEVA DE CE SE CASUL DE OAIE ISI SCHIMBA CULOAREA IN ROZ DUPA CE SE MAI USUCA? OARE ESTE INCHEGAT CU CHEAG DIN FARMACII?

  Reply
  • cevabun

   Cheagul (indiferent de tipul lui) nu influenteaza culoare branzei, casului. Crusta rosie este normala pentru un cas vechi si este o oxidare naturala, uneori accelerata de mediul in care este depozitat.

   Reply
 3. george

  as dori sa stiu daca cheagul de ied de la valnord este natural si daca este bun pentru a pune brinza de capra la putina,nu se face iute pe timpul ierni sau sa capete un gust ciudat

  Reply
  • cevabun

   Nu cunoastem brand-ul. Dar dacă spune că e de ied (şi nu e doar o strategie de marketing; verificati eticheta sau cereti detalii) atunci ar trebui sa aibă la bază bacterii din intestine de ied, caz în care ar fi ideal pentru prepararea brânzeturilor. Un cheag de bună calitate, utilizat în proporţii corecte, nu va compromite gustul brânzeturilor.

   Reply
 4. Mihaela.

  Buna ziua. as dori sa stiu, nu se schimba gustul la mozzarela, daca inlocuiesc cheag cu zeama de lamaie sau otet? pentru mine, e greu de procurat cheag. va multumesc astept raspuns cat mai curand

  Reply
  • cevabun

   Nu se schimba gustul. Lamaia, otetul si chiar si cheagul vor ramane in zer, fara sa influenteze gustul final.

   Reply
 5. Leda

  Buna, am citit articolul dvs. si as dori sa stiu cam ce cantitate ar trebui sa pun din zer/otet sau zeama de lamaie pentru a branzi 10 l de lapte.
  Si eventual timpul estimativ in care se coaguleaza laptele.

  Reply
 6. cevabun

  1-2 linguri per litru. daca laptele e cald, fara sa fie fiert (intr 30 si 35 de grade),se va coagula in cateva minute (maxim 1 oră)

  Reply
 7. OnLine

  Buna
  Dumneavoastra ce recomandati ca cheag, otet, lamaie sau zer?
  Personal am incercat de cateva ori fara cheag, lasand laptele la prins 2-3 zile, dar a iesit oriprea acru, ori neinchegat.
  Cum credeti ca e mai natural si sanatos sa se faca branza?

  Reply
 8. MarPlo

  Tocmai am facut cu zeama de lamaie, aproape 4 linguri la 4 litri de lapte, incalzit pana la 37-38 grade C intr-un borcan pus in apa calda.
  Rezultatul, au trecut mai bine de 2 ore si e doar ca un lapte neprins, doar searbad.
  Nu inteleg, dar asta e.

  Reply
 9. coco

  Buna.

  Eu as vrea sa fac branza, dar locuiesc intr-o zona in care nu pot procura cheag. Am tot citit, dar nu am inteles cum pot creea acest cheg,imi poate spune cineva?

  ms mult

  Reply
 10. eva emma vass

  buna la 10 litri de lapte de vaca cat cheg praf se pune imi tot iese ca si cum sar taia

  Reply
  • cevabun

   Eva, laptele trebuie să se brânzească. Aşa se face brânza. Cel mai bine este să prepari cheagul conform instrucţiunilor producătorului (fiind praf). Mai sus ai cantităţile pentru cheagul lichid.

   Reply
 11. liviu

  in reteta de cheag am vazut ce trebuie, dar nu scrie cantitatile (cata apa sare si otet) sa fie folosite si cat timp sa fie lasat la fermentat .

  Reply
 12. caj

  cata branza iti iese din 10 litri de lapte.

  Reply

Leave a Reply