Mirosul de cafea proaspăt măcinată… Nimic nu este mai minunat pentru băutorii de cafea decât acest miros la prima oră a dimineţii. Sau după prânz. Sau pe la 3-4. Oricând! Adevărul este că iubitorii de cafea, fie că sunt fani espresso, filtru sau la ibric, ar pune cafea în orice. Şi supriza este că se poate! Cafeaua se poate folosi atât ca bază pentru bături energizante, alcoolice sau nealcoolice, dar şi în deserturi, fripturi sau tocăniţe. Nu ne credeţi? Citiţi reţetele de mai jos şi vă veţi convinge.

1.Costiţe de vită la cuptor

Nu par să aibă multe în comun – carnea de vită şi cafeaua – dar această reţetă de inspiraţie americană intensifică gustul cărnii de bună calitate. Mai mult decât atât, aciditatea cafelei ajută la marinarea cărnii. Aveţi nevoie de o bucată generoasă de costiţe de vită de bună calitate – aproximativ 5 kg pentru 4 persoane. În general se folosesc aşa numitele “prime ribs” care sunt bucăţi de două până la şapte costiţe. Înainte de a le băga la cuptor, se prepară un amestec din:

  • un sfert de ceaşcă de cafea măcinată, dar nu foarte fin
  • 2 linguri de sare grunjoasă
  • 1 lingură de piper măcinat mare

Se freacă bine costiţele cu amestecul uscat, insistând mai mult pe părţile unde se vede grăsimea. Se lasă 30 minute la temperatura camerei, timp în care se preîncălzeşte cuptorul la 220ºC. Se bagă friptura la cuptor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt  pentru 15 minute, după care se reduce temperatura la 160ºC şi se lasă la cuptor aproximativ 2 ore. Se lasă la răcorit fritptura, iar înainte de a o servi, se răzuie excesul de cafea.

2.Quinoa cu chili

Chili de fasole, fireşte! Cu cafea. Cine s-ar fi gândit? E o tocăniţă de fasole roşie sau neagră cu multe, multe condimente, printre care şi cafea. Se serveşte cu quinoa fiartă ca garnitură, sau dacă nu vă place prea mult quinoa, alegeţi un orez. Practic, se adaugă o ceaşcă de cafea la filtru la reţeta clasică de chili con carne. Există foarte multe variante, inclusiv una semnată de Jamie Oliver, şi fiecare aduce pe lângă cafea şi alte îmbunătăţiri: bere neagră sau cacao. Porniţi de la reţeta clasică pe care o găsiţi aici şi adăgaţi cafeaua când adăugaţi condimentele.

3. Iaurt grecesc cu compot de smochine

I se zice şi “mic dejun dublu” pentru conţinutul de cafea. Practic, se pregăteşte un compot de smochine uscate la care se adaugă cafea şi care se serveşte cu iaurt grecesc. Cum se prepară compotul pentru 4 persoane:

  • 1 cană de cafea neîndulcită
  • 200 grame de smochine uscate tăiate în sferturi
  • 1 vârf de linguriţă de cuişoare măcinate
  • 1 vârf de linguriţă de nucşoară măcinată
  • 1 vârf de linguriţă de cardamom
  • jumătate de linguriţă de scorţişoară măcinată
  • coajă de portocală rasă
  • un sfert de cană de miere sau alt tip de îndulcitor

Într-o crăticioară se amestecă toate ingredientele şi se fierbe totul la foc mic 20 de minute până s-au înmuiat bine smochinele. Se lasă la răcorit. Dacă e prea lichid, se pot scoate doar smochinele pentru a se servi cu iaurt.

4. Mousse de ciocolată cu cafea

Reţeta noastră favorită este cea pe bază de avocado, dar se poate face şi cu mascarpone. Vezi reţeta cu mascarpone aici. Pentru varianta cu avocado, se înlocuieşte mascarpone şi avocado bine copt.

5. Siciliano

Nu putem să încheiem lista fără acest cocktail pe bază de cafea rece, vermut şi bitter. Ingredientele necesare:

  • 60 ml vermut
  • 45 ml bitter
  • 45 ml espresso, bine răcit, neîndulcit
  • 30 ml sirop de zahăr pentru cocktailuri (sau orice alt îndulcitor)

Se amestecă toate ingredientele într-un shaker de cocktailuri (nu-i nimic dacă nu aţi ajuns la criza vârstei a doua şi nu aveţi aşa ceva în casă, se pot amesteca la fel de bine într-un vas adânc cu un tel subţire sau o lingură lungă). Se adaugă un cub de gheaţă şi, de decor, o coajă de lămâie.

print