Cum se apropie epoca grătarelor, se încing cărbunii şi se pregăteşte carnea. Orice preferinţă ai avea, câteodată este bine să încerci reţete noi, mai ales dacă organizezi un grătar la tine acasă şi îţi doreşti să îi impresionezi pe cei ce vin la masă. Reţeta de marinadă cu cafea şi vin roşu este ocazia excelentă să pregăteşti o carne la grătar într-un mod inedit şi savuros. Marinada este uşor de pregătit şi se potriveşte foarte bine cu carnea de vită sau de porc. Se poate păstra 2-3 zile într-un recipient bine închis în frigider.

Reţetă: Carne la grătar în marinadă de cafea şi vin roşu

Ingrediente:

  • 200 ml de cafea tare, espresso, la temperatura camerei
  • 200 ml de vin roşu (Cabernet-Sauvignon, Shiraz etc)
  • 100 ml de ulei de măsline de bună calitate
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 lingură mare de muştar de Dijon
  • 1 linguriţă de zahăr brun
  • 1 linguriţă de oţet de mere
  • 1 vârf de linguriţă de scorţişoară (pudră)
  • 1 vârf de linguriţă de piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Curăţaţi usturoiul şi pisaţi-l fin.
  2. Într-un vas de sticlă amestecaţi cu o lingură de lemn toate ingredientele până se omogenizează bine.
  3. Puneţi bucăţile de carne într-o pungă de marinat şi adăugaţi marinada. Cantitatea de marinadă (de aproximativ 500 ml) este de ajuns pentru a marina aproximativ 1 kg de carne. Măriţi sau micşoraţi cantităţile din reţetă în funcţie de câtă carne doriţi să puneţi la marinat.
  4. Lăsaţi la marinat 3 ore la frigider.
  5. Eliminaţi excesul de marinadă înainte de a pune carnea pe grătar.
  6. Săraţi după gust. Atenţie: marinada nu are sare aşa că va trebui să adăgaţi înainte de a pune carnea la grătar.

Timp de pregătire: 10 minute

Porţii: 500 ml de marinadă

NOTĂ: pentru cei cărora nu le place prea mult gustul de scorţişoară, se poate înlocui cu rozmarin sau cu cimbru.

print