Vişinata, un pseudo-lichior de vişine, este probabil cea mai populară băutură de casă, mai uşor şi mai la îndemână de realizat decât vinul sau alte licori alcoolice. Vişinata este, de fapt, un macerat alcoolic, pe bază de fructe şi zahăr. Vă puteţi produce singuri vişinata acasă respectând câteva indicaţii simple.

Porţii: 2-2,5 litri

Timp de preparare: 10 săptămâni (cu tot cu perioada de macerare)

Ingrediente:

 • 3 kilograme vişine
 • 1,2 kilograme zahăr
 • 600 ml alcool dublu rafinat (87 sau 96 de grade)

Preparare:

 1. Spălaţi vişinele cu tot cu sâmburi.
 2. Aşezaţi vişinele şi zahărul în straturi într-o damigeană.
 3. Acoperiţi gura damigenei cu un tifon legat cu sfoară, pentru a permite fructelor “să respire” dar să împiedice intrarea insectelor.
 4. Lăsaţi fructele la macerat timp de 10 zile, la soare, până când zahărul s-a topit şi fructele şi-au lăsat zeama.
 5. Adăugaţi alcoolul peste fructe şi acoperiţi damigeana cu un dop de plută.
 6. Lăsaţi alcoolul la macerat pentru minim 8 săptămâni (în mod ideal 3 luni).
 7. Strecuraţi vişinata prin tifon şi turnaţi-o în sticle.

[warning]Nu adăugaţi alcoolul înainte ca fructele să îşi lase zeama şi zahărul să se topească deoarece veţi distruge vişinata.[/warning]

[warning]Nu folosiţi sticle de plastic. Perioada lungă de macerare va permite alcoolului să împrumute şi gustul plasticului.[/warning]

[note]Se consideră, în mod eronat, că se pot folosi rachiuri pentru prepararea acestei băuturi. Singura băutură care poate înlocui alcoolul dublu rafinat este o vodcă de foarte bună calitate care, însă, din cauza preţului va transforma vişinata într-o băutură nepermis de scumpă.[/note]

[tip]În unele zone, în special din nordul ţării, se folosesc fructe zdrobite, fără sâmburi. În acest caz vişinata se serveşte cu tot cu pulpa de fruct aflată în suspensie în alcool.[/tip]

[tip]În acelaşi fel se poate obţine şi lichiorul din cireşe negre.[/tip]

print

19 Comentarii

 1. Hallo,
  Domnul este rugat de am da o informatie, sint plecat din 1979 in germania
  vreau sa fac visinata am facut dupa reteta matale .
  Acum intrebarea mia adus un prieten 2 litri de Alkohol produs sirbesc
  scrie Pan-alko Promet 96% este in sticla de Plastic – acum am inceput sa am dubiu daca nu este spirt ?? ca normal alkohol nu este in plastic.
  Pentru Informatie sint foarte multumitor, daca veniti in germania va ofer o masa si o proba din resultat.
  Augsburg 04.08.11 J.brost

  • Din verificările noastre rezultă că Pan-alko Promet este alcool etilic, adică distilat din grâu sau alte cereale. Îl puteţi folosi pentru prepararea visinatei.
   Va multumim pentru invitatie:)

 2. BUNA SALUTARI SI EU VA MULTUMESC SANT PLECATA DIN ROMANIA SI NU AM DAT DE ACEASTA RETETA MULTUMIRI ACUM O AM SALUTARI

 3. EU PREPAR CU ACEASI RETETA INSA CIND FRUCTELE SINT IN BORCAN LE INTEP PENTRU A INLESNI IESIREA ZEAMEI.\ TOT LA FEL SE POATE
  FACE CU ZMEURA SAU CAPSUNI

 4. Daca se foloseste palinca de trei ani, deci ceva mai tare,iese ceva sau le stric pe amandoua.?Si inca ceva am doar cirese normale.

  • O să rezulte o băutură cu un gust specific, care nu place tuturor. Cel mai probabil o să stricaţi pălinca. Mai bine folosiţi vodcă. Se poate prepara cu cireşe. Ideal ar fi să zdrobiţi şi un pumn de sâmburi şi să îi adăugaţi. O să aibă o uşoară aromă de migdale.

 5. Si eu stau in Germania de ceva timp si vreau sa fac o visinata buna dar problema e ca nu prea am vazut vase de sticla si la cirese stiu cum se zice dar la visine nu stiu. Poate ma ajutati si pe mine.

  • La vișină în germană i se spune Sauerkirsche. Se poate pune vișinata și într-un borcan pe care îl acoperiți cu tifon în cazul în care nu găsiți alt tip de vas.

 6. Pentru persoanele ce locuiesc in Germania , sa cumpere de la Ikea borcane de 2l cu capac etans . Visinele le-am gasit ff greu la magazinele turcesti .Am facut in acest mod in acest an . La anul probabil o sa iau cu mine o damigeana de 5 l din RO . Mult succes !

  • Cu alcool sanitar nu se poate face. Alcoolul sanitar este alcool etilic denaturat, contine substante nocive ptr uz intern. Citeste reteta si vei afla cum se face visinata si din ce.

 7. atentie cu alcoolul de la sarbi.E alcool industrial folosit pt curatarea aparatelor de masura..lentilelor etc.Poti sa faci ciroza sau sa orbesti in timp.Fosositi alcoolul alimentar asa scrie pe el ,chiar daca e mai scump ,dar e sigur.

 8. ieu traiesc in elvetia de multi ani si aici la noi nu cresc visine ,nu stiu dece eventual din cauza temp. mai scazuta. dar in schimb am gasit compot de visine. exista vre,o modalitate de,a a face visinata?

  • Se pot păstra fructele din compot în alcool dar cu siguranţă există congelate deoarece sunt populare în comunităţile germane sub numele de sauerkirsche.

 9. felicitari si multumesc enorm pentru reteta detaliata. nu stiu daca inca mai sunteti activ pe acest website…dar oricat de veche este postarea, din partea mea aveti nota 10. acum astept si eu rezultatul! multumesc inca o data!

Comments are closed.