O supă odinioară simplă, ca mai toate supele pescăreşti, s-a transformat dintr-o simplă fiertură de peşte şi legume în una dintre cele mai rafinate compoziţii cu peşte şi fructe de mare. Adevărat etalon al bucătăriei din vestul Flandrei (Belgia), supa pescarului din Oostende foloseşte din plin prospeţimea şi calitatea peştelui din Marea Nordului şi talentul culinar al bucătarilor locali.

Ca multe alte preparate foarte populare, e greu de găsit o reţetă standard pentru această supă, deoarece fiecare casă şi fiecare restaurant are reţeta cu care se laudă. Toate însă conţin file de peşte slab şi legume şi se servesc cu brânză rasă şi maioneză cu usturoi şi chili. Reţeta de mai jos e probabil una dintre cele mai complexe şi mai rafinate dintre ele.

Porţii: 6

Timp de preparare: 30 de minute

Supa pescarului din Oostende

Ingrediente:

  • 1 kilogram file de peşte de mare slab (cod, merlan, merluciu – cunoscuţi la noi ca whiting – egrefin, etc)
  • 2 litri supă de peşte (se obţine din fierberea capetelor şi oaselor de peşte)
  • 50 grame de unt gras
  • 2 morcovi
  • 2 tulpini de ţelină
  • 1 tulpină de praz
  • 1 cutie cuburi de roşii  (400 grame)
  • 1 cană de creveţi fierţi decorticaţi
  • 1 cană de smântână
  • 2 linguri rase de făină
  • 4 linguri zeamă de lămâie
  • 1 linguriţă rasă nucsoara măcinată
  • 6 linguri de maioneză
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 1 linguriţă boia de ardei iute
  • 6 linguri brânză cheddar rasă
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi morcovii, ţelina şi prazul.
  2. Tăiaţi morcovii în cuburi.
  3. Tăiaţi prazul în 2 pe lungime şi pe urmă peştişori de o jumătate de centimetru lăţime.
  4. Tăiaţi ţelina cubuleţe.
  5. Topiţi untul într-o oală.
  6. Adăugaţi şi sotaţi legumele.
  7. Adăugaţi roşiile.
  8. Stingeţi cu supa de peşte şi lăsaţi să fiarbă la foc mediu timp de 15 minute până când se înmoaie legumele.
  9. Adăugaţi zeama de lămâie.
  10. Pasaţi creveţii şi amestecaţi pasta obţinută cu smântâna şi făina pentru a obţine un liezon.
  11. Adăugaţi câteva linguri de supă în liezon, amestecaţi bine şi încorporaţi liezonul în supă.
  12. Adăugaţi nucşoara.
  13. Tăiaţi file-urile de peşte în bucăţi mărişoare şi adăugaţi-le în supă.
  14. Lăsaţi să dea supa din nou în fiert la foc mic şi opriţi focul.
  15. Asezonaţi cu sare şi piper.
  16. Curăţaţi şi tocaţi usturoiul şi amestecaţi-l cu maioneza şi boiaua de ardei iute – acest amestec se va servi separat.
  17. Serviţi supa cu maioneză şi brânză rasă.

Supa pescarului din Oostende se serveşte fierbinte cu felii de baghetă.

Dacă nu aveţi supă de peşte, puteţi folosi supă de pui în care fierbeţi creveţii înainte de a-i decortica.
Puteţi folosi un file de peşte de mare şi un peşte slab, de râu, cum ar fi şalăul.
Pentru un plus de eleganţă sau dacă din diverse motive supa se “taie” (brânzeşte) în contact sau la fierberea cu liezonul, puteţi scoate bucăţile de peşte şi să pasaţi supa. Serviţi crema obţinută cu bucăţile de peşte peste.

___________________________

printează

1 comentariu

Adaugă un comentariu: