Sos Mornay

Ți-a plăcut? Dă mai departe!EmailFacebookTwitterPinterestGoogle+StumbleUpon

Mornay, sosul, nu Rebecca, este un derivat al sosului Bechamel şi face parte ca şi acesta din familia sosurilor albe. Un sos destinat fructelor de mare şi legumelor cu care interacţionează foarte bine, sosul Mornay este un amestec cald de lapte şi unt, legat cu făină şi aromat cu nucşoară şi piper, la care se adaugă brânză rasă (originar gruyere şi Pamezan, cheddar sau Emmentaler). Un sos pe gustul francezilor şi al eleveţienilor, dar care nu are cum să vă displacă nici dumneavoastră.

Timp de preparare: 20 minute

sos_mornay

Ingrediente:

  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de făină
  • 3 căni cu lapte (700 ml)
  • 150 g schwaitzer ras
  • sare, piper, nucsoara

Preparare:
1.
Topiţi untul într-o tigaie. Turnaţi făina peste unt şi înmuiaţi-o fără să o rumeniţi pentru a nu schimba culoarea sosului.

2.Turnaţi încetul cu încetul laptele, amestecând tot timpul sosul. Trebuie să obţineţi un sos de consistenţa unei smântâni groase.

3. Adăugaţi schwaitzer-ul ras şi amestecaţi pentru a evita formarea cocoloaşelor. Dupa două minute, adăugaţi sare, piper şi nucşoară.

Se foloseşte, de regulă, pentru a gratina legumele. Decoraţi cu pătrunjel.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!EmailFacebookTwitterPinterestGoogle+StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

2 Răspunsuri la “Sos Mornay”

  1. Daca e duminica….pofta buna! « wylnew

    [...] 2. Până fierb andivele faceţi un sos Mornay conform reţetei. [...]

    Reply

Lasă un comentariu