Ajunge să priveşti o scoică Saint Jacques pentru a şti că ai în faţă o delicatesă a mării. Scoici cu margini dantelate, curbate în linii fine, carnea albă şi gulerul de icre portocalii vorbesc de la sine despre calităţile lor. Iar dacă valoarea cărnii de Saint Jacques nu e suficient de bine subliniată vizual, vă va ajuta preţul de la raft.

Ca mai toate moluştele, carnea acestei scoici nu are nevoie de un tratament termic intensiv. Dimpotrivă. Gătită mai mult de câteva minute se va transforma într-o bucată de carne cauciucată şi, implicit, într-o investiţie proastă pentru dumneavoastră. Mai apoi, fiind o delicatesă, nu se mănâncă în cantităţi industriale, şi asta nu doar din cauza preţului.

Scoicile Saint Jacques apreciază prepararea simplă care să le pună în evidenţă carnea gustoasă, fără ingrediente puternice sau condimente care să o acopere.

Porţii: 2

Timp de preparare: 30 de minute

Ingrediente:

  • 4 scoici Saint Jacques mari, cu jumătate de cochilie
  • 1 ceapă mică
  • 4 ciuperci albe de dimensiuni medii
  • 70 de grame de unt gras
  • 1 lingură de pătrunjel tocat mărunt
  • 50 ml vin alb
  • 50 ml smântână dulce
  • 4 linguriţe de pesmet alb
  • zeamă de lămâie
  • sare de mare şi piper alb

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 150 de grade Celsius (mediu spre minim).
  2. Tocaţi mărunt ceapa. Ciupercile – albe, de cultură – se taie fin. Scoicile se clătesc delicat sub jet de apă rece. Nu folosiţi presiune mare să nu le striviţi. Scurgeţi-le de apă.
  3. Încingeţi 50 de grame de unt şi sotaţi (căliţi uşor) ceapa şi ciupercile.
  4. Stingeţi cu vinul şi  smântâna dulce şi lăsaţi-le să scadă şi să se lege puţin. Adăugaţi pătrunjelul tocat mărunt, zeamă de lămâie,sare şi piper alb. Luați-le de pe foc. Atenție să nu țineți pe foc foarte mult după ce ați pus pătrunjelul pentru că se înnegrește.
  5. Aşezaţi scoicile într-o tavă termorezistentă. Ciupercile – răcite – se pun în cochilie, de jur împrejurul cărnii de scoică.
  6. Pudraţi scoicile cu pesmet fin. Aşezaţi câte un cubuleţ de unt (5 grame) pe fiecare scoică şi introduceţi la cuptor timp de 10-12 minute până când pesmetul prinde a se rumeni.

Se servesc imediat, cu lămâie şi pâine prăjită.

print

1 comentariu

Comments are closed.