Istoria românilor e marcată de obsesia unirii şi regăsirea unităţii naţionale. Însă nimic nu-i uneşte pe români mai bine decât apetenţa comună pentru această plăcintă cu aluat pe gustul celor din sud (provenită de la machedoni) împlinită cu această umplutură din urdă, cu cozi de ceapă verde şi mărar, dragă nordicilor (ardelenilor şi bucovinenilor).

Porţii: 8

Timp de preparare: 50 de minute

Ingrediente:

  • 200 grame foi de plăcintă
  • 350 de grame de urdă
  • 250 ml iaurt gras
  • 150 ml lapte
  • 100 grame de unt topit
  • 3 ouă
  • 2 linguri de mărar tocat
  • 4 linguri de cozi de ceapă verde (rondele)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
  2. Zdrobiţi urda şi amestecaţi-o cu iaurtul şi ouăle, mărarul şi ceapa.
  3. Asezonaţi cu sare şi piper.
  4. Ungeţi o formă termorezistentă sau tavă cu unt topit.
  5. Întindeţi 4-5 foi de plăcintă (jumătate din cantitate). Ungeţi bine cu unt topit.
  6. Turnaţi umplutura şi nivelaţi-o bine.
  7. Acoperiţi cu restul de foi. Dacă foile de jos depăşesc marginea, pliaţi-le peste cele de sus. Ungeţi totul cu unt topit.
  8. Introduceţi tava la cuptor pentru 30 de minute.
  9. Încălziţi laptele şi amestecaţi-l cu o lingură din untul topit rămas.
  10. Scoateţi tava din cuptor şi, cât este încă fierbinte, stropiţi plăcinta cu laptele cald pe toată suprafaţa şi pe margini.

Plăcinta cu urdă, cozi de ceapă şi mărar se serveşte fierbinte sau rece, cu iaurt.

Dacă folosiţi un mixer electric pentru a amesteca ingredientele, nu utilizaţi cuţitul de tăiere ci pe cel pentru frământare pentru a nu toca prea tare verdeţurile.
Pentru un aspect plăcut, răsturnaţi plăcinta pe un platou. Aveţi grijă să nu se rupă.
printează

2 Comentarii

Adaugă un comentariu: