Amintirea pieptul de raţă afumat cu frunze de ceai m-a urmărit mult timp după ce l-am mâncat, acum mai bine de un deceniu într-un restaurant din Hong Kong. Carnea dulce a pieptului de raţă, marinată într-un sos dulce-acrişor şi afumată cu frunze de ceai şi mirodenii, care îi dădeau un gust parfumat şi uşor amărui, e o experienţă unică pentru care a meritat să aştept – chiar şi într-un restaurant din ghidul Michelin, cum era acesta, se dau numere de aşteptare, cum credeam că există doar în Seinfeld, de dragul comediei:) Dar să revenim la raţele noastre. Pentru afumara pieptului de raţă avem nevoie de un wok a cărui formă concavă şi un capac care ne va ajuta să afumăm cu fum cald. În plus mai avem nevoie de un grătar mai mic decât partea superioară a wok-ului, pentru a permite capacului să acopere carnea şi să menţină fumul în interior. Dacă nu aveţi grătarul respectiv (poate să fie de la un cuptor cu microunde) puteţi folosi 4-5 beţe de bambus pentru grătar, dispuse în pararel, pentru a forma un grătar. Să purcedem!

Reţetă: Piept de raţă afumat cu frunze de ceai

 

Ingrediente:

  • 4 bucăţi piept de raţă cu tot cu piele
  • 5 linguri vin de oţet (sau vin alb aromat)
  • 2 linguri de miere
  • 3 linguri sos de soia light
  • 3 linguri ulei
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • 2 căţei de usturoi
  • 1/2 linguriţă fulgi de ardei iuţi (opţional)
  • 1 bucată de ghimbir
  • piper negru măcinat
  • coaja rasă de la o mandarină
  • 1/2 ceaşcă de orez
  • 1/2 ceaşcă frunze de ceia negru (nu din plic, deoarece e prea tocat şi se va arde)
  • 1/2 ceaşcă de zahăr brun
  • 1 bucată anason stelat (opţional)
  • 1 lingură coajă de portocală uscată (opţional)

Preparare:

  1. Ştergeţi cu un prosop piepţii de raţă.
  2. Pisaţi usturoiul şi tocaţi ghimbirul.
  3. Faceţi o marinată din vin, miere, ulei, sosul de soia, usturoi, ghimbir, fulgii de ardei iute şi puţin piper negru măcinat.
  4. Puneţi pieptul de raţă şi marinata într-o pungă, amestecaţi bine pentru ca marinata să acopere carnea şi introduceţi la rece pentru minim 4 ore.
  5. Pentru afumat pregătiţi wok-ul după cum urmează. Tapetaţi fundul wok-ului cu folie de aluminiu.
  6. Amestecaţi orezul (uscat, negătit), cu frunzele de ceai, zahărul brun, anasonul stelat şi coaja de portocală.
  7. Puneţi wok-ul pe foc. Dacă sunteţi posesorul unei hote telescopice acum e timpul să o extindeţi la dimensiunea maximă, la o porniţi la cea mai mare viteză şi, eventual, să deschideţi şi un geam.
  8. Când frunzele de ceai şi orezul încep să pocnească (ca un popcorn timid), reduceţi focul la jumătate.
  9. Puneţi grătarul de care vă ziceam mai sus – sau beţele de frigărui în paralel, după caz, astfel încât să formaţi un grătar care să susţină cele 4 bucăţi de carne.
  10. Puneţi carnea şi acoperiţi.
  11. Lăsaţi pieptul de raţă la afumat-gătit pentru 20 de minute (30 dacă e foarte mare).
  12. Scoateţi pieptul de raţă şi opriţi focul.
  13. Pentru “a da faţă” preparatului final, încingeţi 2 linguri de ulei într-o tigaie şi rumeniţi 2 minute pieptul de raţă cu partea cu piele în jos pentru a da o textură crocantă.
  14. Adăugaţi restul de marinată în tigaie pentru a-l încălzi.
  15. Tăiaţi pieptul de raţă felii şi serviţi-l pe orez cu ciuperci (gătit simplu, cu usturoi, ghimbir) şi/sau legume la abur, stropit cu sosul din tigaie.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 30 minute

Porţii: 4

 

 

print