O îngheţată de fructe, sorbet ca să fim cinstiţi până la capăt, cu totul şi cu totul aparte. Nu doar pentru că fructele nu sunt combinate cu apă ci cu vin alb dar şi pentru că este îndulcită cu miere. Noi am folosim miere de manuka, dar se poate folosi şi alt tip de miere clasică,  dar evitaţi mierea polifloră precum şi cea de tei care vor răpi buchetul vinului. În schimb puteţi folosi o miere de salcâm, rozmarin sau cimbrişor, pentru a completa gustul fructelor şi al vinului.

Sigur, se pot folosi aproape orice fel de fructe, cu precizarea că fructele tari, cum sunt merele sau perele se gătesc în prealabil (fierte sau coapte) şi unele, cum sunt cele de care am precizat, ar avea nevoie de o uşoară aromă de scorţişoară şi/sau ghimbir. Dacă însă rămâneţi pe calea sigură a fructelor de pădure – unde includem şi căpşunile – nu aveţi nevoie de o gătire prealabilă a fructelor.

Alte fructe potrivite pentru a fi combinate cu miere şi vin alb sec sunt cele de kiwi, caisele bine coapte şi piersicile, ananasul, mango sau papaia. Vestea bună, în special în cazul fructelor exotice, e că se pot folosi fructe congelate, care au un preţ rezonabil tot anul sau chiar din compot, scurse în prealabil. Atenţie la fructele din compot care de obicei au deja zahăr, folosiţi-le fără suc – pentru a vă bucura de buchetul vinului – şi verificaţi în prealabil dacă mai este nevoie de îndulcitor, adăugaţi mierea în consecinţă, doar la final.

Pentru un rezultat bun alegeţi un vin cu caracter, cum ar fi un Riesling, un Traminer sau altă varietate din lista de vinuri româneşti dar evitaţi vinurile exagerat de dulci şi parfumate care vor acoperi gustul fructelor.

Reţetă: Sorbet de căpşuni cu vin alb şi miere

Ingrediente:

  • 16 căpşuni mari
  • 400 ml vin alb sec sau demisec
  • jumătate de ceaşcă de miere

Preparare:

  1. Îndepărtaţi codiţele căpşunilor, spălaţi-le bine şi tăiaţi-le în jumătăţi.
  2. Puneţi într-un blender căpşunile, vinul şi mierea.
  3. Pasaţi până obţineţi un amestec cremos.
  4. Turnaţi crema obţinută într-un vas rezistent la frig, acoperiţi-l cu folie de plastic şi introduceţi-l la congelator pentru minim 4 ore.
  5. Scoateţi sorbetul afară cu 15 minute înainte de servire.
  6. Serviţi sorbetul simplu sau decorat cu felii de căpşuni, din cupe de îngheţată sau, pentru un efect special din cupe de şampanie la care puteţi adăuga vin spumant!

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 4 ore – congelare

Porţii: 3

print