Cu vremea rece de afară ni se face poftă de băuturi calde iar pentru cei care sunt obişnuiţi să servească un smoothie la micul dejun aceste reţete de smoothie calde le prind numai bine. Înainte de a începe, trebuie să menţionăm câteva detalii importante:

 • Atenţie mare la ingredientele fierbinţi când le adăugaţi în blender. Verificaţi specificaţiile producătorului pentru a vedea ce temperatură suportă vasul de blender. Adăugaţi lichidele fierbinţi la sfârşit pentru a nu crea multă presiune în vasul de blender şi aveţi grijă când scoateţi capacul pentru că aburii vă pot arde mâna.
 • Pentru a obţine o textură fină avem nevoie de un blender puternic, în special pentru reţetele cu ingrediente tari ca nuci, alune, fulgi de ovăz.
 • Smoothie-urile se servesc imediat după preparare aşa că faceţi doar cantităţile pe care ştiţi că le veţi consuma imediat.

Smoothie de ciocolată, fulgi de ovăz şi migdale

E o băutură caldă excelentă pentru iarnă, ca o ciocolată caldă dar mai densă şi mai bogată în nutrienţi şi cu mult mai puţin zahăr ca ciocolată caldă din comerţ.

Bogat în: fibră, vitaminte (în special din grupul B), minerale (magneziu, potasiu, fosfor) carbohidraţi complecşi, proteine vegetale, grăsimi nesaturate, antioxidanţi. 

Aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

 • 15 grame de ciocolată neagră de minim 75% cacao
 • 1 cană de lapte de migdale (ideal ar fi să folosiţi unul neîndulcit)
 • 2 linguri de fulgi de ovăz instant
 • 5 migdale crude, neprăjite, nesărate
 • un vârf de linguriţă de scorţişoară măcinată
 • jumătate de lingură de seminţe de chia sau de in (opţional)

Cum se prepară

 1. Primul pas este să încălziţi laptele de migdale pe foc sau în cuptorul cu microunde.
 2. Rupeţi ciocolata în bucăţi mici şi adăugaţi-o în laptele cald. Amestecaţi până se topeşte.
 3. Puneţi în blender restul de ingrediente şi daţi o tură scurtă pentru a măcina mare îngredientele.
 4. Adăugaţi jumătate din cantitatea de lapte cald în blender şi amestecaţi bine până se omogenizează tot.
 5. Deschideţi capacul cu grijă să nu vă ardeţi cu aburii din blender, adăugaţi restul de lapte şi amestecaţi bine. Serviţi imediat. Dacă e prea gros, puteţi adăuga puţină apă caldă.
 6. Pentru decor puteţi păstra un pic de ciocolată pe care o puteţi da prin răzătoarea fină deasupra sau o migdală pe care să o tocaţi.

Seminţele de chia sau cele de in sunt o sursă excelentă de fibră. Seminţele de chia îşi măresc volumul prin hidratare datorită conţinutului mare de fibră, ceea ce le face să fie foarte săţioase. Se folosesc mult în dietele de control al greutăţii tocmai datorită acestui aspect.

print