În ciuda publicităţii agresive şi a tinichelelor comerciale care i se adaugă pentru a creşte preţul (cu cât ambalajul e mai mic cu atât e mai scump kilogramul!), iaurtul este cel mai simplu şi mai ieftin dintre produsele derivate din lapte, uşor de preparat în casă şi de către un copil. Pe scurt, procesul de producere a iaurtului constă în multiplicarea bacteriilor de iaurt în lapte. La fel se produce şi kefirul, evident, folosind culturi de kefir. Mai jos aveţi un scurt ghid, util în special dacă locuiţi în zone sau ţări în care iaurtul nu este foarte popular sau are preţuri prohibitive.

[tip]Pentru prima tranşă de iaurt aveţi nevoie de o cultură de iaurt (câteva linguri din iaurtul dumneavoastră preferat). Pentru următoarele tranşe păstraţi câteva linguri din tranşa precedentă.[/tip]

Vezi cum se face caşul dulce.

Reţetă: Iaurt şi kefir de casă

iaurt-de-casa

Ingrediente:

  • 1 litru de lapte gras
  • 100 ml iaurt
  • 12 ore de răbdare 🙂

Preparare:

  1. Încălziţi laptele la foc mic la o temperatură cuprinsă între 30 şi 40 de grade, temperatura preferată de înmulţire a bacteriilor de iaurt.
    [warning]Temperatura laptelui este vitală! Dacă laptele e prea rece nu e o dramă, cu excepţia faptului că procesul de producere a bacteriilor de iaurt va dura mai mult. În nici un caz însă nu adăugaţi iaurt în lapte mai cald de 40 de grade deoarece prin fierbere bacteriile de iaurt se distrug.[/warning]
    [tip]Dacă nu dispuneţi de termometru, cea mai simplă modalitate e să verificaţi temperatura cu degetul. Laptele ar trebui să aibă temperatura apei din cadă, atunci când faceţi baie.[/tip]
  2. Amestecaţi (bateţi bine iaurtul cu o furculiţă într-un pahar), amestecaţi-l cu lapte şi turnaţi-l în lapte.
  3. Amestecaţi bine.
  4. Acoperiţi şi lăsaţi la temperatura camerei pentru 10-12 ore.
  5. Păstraţi la rece până la consum.[note]Folosiţi lapte crud sau chiar pasteurizat şi stardardizat din comerţ (de minim 3,5% grăsime), dar în niciun caz lapte tratat prin procedeul UHT, cu termen de valabilitate îndelungat.[/note][tip]Dacă faceţi cantităţi foarte mari de iaurt, puteţi obţine brânză de vacă dacă îl strecuraţi printr-un tifon pentru câteva ore.[/tip]

 

Timp de gătire: 10 minute

Porţii: 4

 

print