Numele acestui preparat simplu, foarte iubit de copii pentru gustul dar mai ales pentru dimensiunile lui, vine din franceză – goujon – și a ajuns să desemneze bucăţelele (fâşiile) de pui sau peşte. Gujonul de peşte se prepară aproape exclusiv din fâşii de peşte alb, codul fiind cel mai la îndemână. Ieftin şi rapid de preparat, gujonul de peşte poate fi servit ca gustare/antreu, dar şi ca fel de sine stătător, însoţit de un sos de unt cu capere,  sos de lămâie cu ardei iute sau aioli (chiar și cu varianta de post cu avocado).

[readalso] Vezi și rețeta de Pește pané de post. [/readalso]

Reţetă: Gujon de pește

gujon-peste_01

Ingrediente:

  • 800 grame file de peşte alb
  • 2 ouă
  • 1 pahar mare de apă minerală sau de bere
  • 1 cană de făină
  • 1 linguriţă de cimbru uscat (opţional)
  • ulei pentru prăjire
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Amestecaţi ouăle cu berea sau apa minerală, făină, sare, piper şi cimbru pentru a obţine un aluat de consitenţa celui pentru clătite.
  2. Amestecaţi câteva linguri de făină cu sare şi piper.
  3. Tăiaţi peştele în fâşii groase de un deget.
  4. Treceţi peştele prin făină şi ulterior prin aluat.
  5. Rumeniţi în ulei încins.
  6. Scoateţi şi lăsaţi la scurs, pe un grătar sau un şervet de hârtie, peştele.
  7. Se pot servi calde sau reci.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porții:4-6

print

2 Comentarii

  1. “Numele acestui preparat simplu, foarte iubit de copii pentru gustul dar mai ales pentru dimensiunile lui, vine din franceză – goujon – şi desemnează bucăţelele (fâşiile) de pui sau peşte”.

    Aiurea bucaţele de pterodactil! ( O fi din frangleza lui Iliescu)

    (goujon) :
    Poisson de rivière de la famille des cyprinidés.
    In traducere: peşte de râu din familia ciprinidelor.
    OBSERVATIE SERIOASA:
    reţeta este grozavă şi recomandabilă la toată lumea! Felicitări!

Comments are closed.