O reţetă ușoară de antricot de vită la grătar însoţit de un sos simplu, foarte asemănător din multe puncte de vedere cu o ciulama, dacă nu ar fi parfumul subtil de nucşoară care să îi dea un alt înţeles. O reţetă rapidă şi deosebită.

Porţii: 2

Timp de preparare: 30 de minute

Ingrediente:

  • 2 bucăţi antricot de vită (a câte 2o0-250 grame/bucata)
  • 1 cană ciuperci tăiate felii grosuţe
  • 1 cană smântână dulce
  • 1 lingură de unt
  • 1 linguriţă făină sau amidon
  • 1 vârf de cuţit nucsoara măcinată
  • 1 lingură de ulei
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Ungeţi bucăţile de carne cu ulei, sare şi piper măcinat gros.
  2. Frigeţi bucăţile de carne pe grătar sau plită (între 2 şi 5-6 minute pe fiecare parte, în funcţie de cât de făcută vreţi să fie).
  3. Scoateţi bucăţile de carne şi acoperiţi-le cu o folie de aluminiu până faceţi sosul.
  4. Topiţi untul într-o tigaie.
  5. Adăugaţi şi sotaţi ciupercile împreună cu 1/2 cană de apă până se pătrund.
  6. Amestecaţi smântâna dulce cu făina şi adăugaţi-o peste ciuperci. Lăsaţi să dea câteva cocote până se leagă sosul. Asezonaţi cu nucşoară, sare şi piper.

Antricotul de vită la grătar se serveşte cald, cu ciupercile în sos de smântână.

Pentru cele mai bune rezultate folosiţi câteva sfaturi elementare:

  • scoateţi carnea de la frigider cu 1 oră înainte de a o găti
  • nu bateţi carnea
  • nu asezonaţi carnea decât atunci când o puneţi pe grătar
  • dacă există urme de grăsime pe margine, îndepărtaţi excesul şi faceţi 2-3 tăieturi în ea pentru a preveni curbarea pe grătar
  • deşi unii bucătari recomandă întoarcerea în fiecare minut a cărnii pe grătar, pentru a obţine urme frumoase (carouri) puneţi carnea pe grătarul bine încins şi, la jumătatea timpului de gătire, întoarceţi-o pe aceeaşi parte la 90 grade (de la ora 12 la ora 3, pe un ceas imaginar). Puneţi întotdeauna carnea cu cea mai frumoasă parte în jos – aceasta va fi “faţa” de servire.

printează

1 comentariu

Adaugă un comentariu: